V Novi Gorici postavili Silvanovo drevo

Mestna občina Nova Gorica je letošnje leto posvetila filmskemu kritiku, scenaristu in režiserju Silvanu Furlanu, ki je močno zaznamoval filmsko kulturo na Goriškem ter v širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Na Goriškem so tako pripravili številne prireditve, na katere bo opominjalo tudi Silvanovo drevo na osrednjem trgu.

 Foto: STA
Foto: STA

NOVA GORICA> Novogoriška mestna občina že tradicionalno posamezna leta posveča domačinom, ki so na svojem področju pomembno prispevali k prepoznavnosti goriškega prostora. V letošnjem letu bodo počastili spomin na Silvana Furlana, ki bi letos praznoval 60. rojstni dan.

Današnji simbolični "zasaditvi" Silvanovega drevesa bo sredi aprila sledila Mala filmska šola, ki bo namenjena spoznavanju najmlajših s filmsko umetnostjo. V poletnem času bo v Novi Gorici dogajanje popestril letni kino, osrednja prireditev v spomin na Silvana Furlana pa se obeta 4. septembra, ko bo izšla tudi njegova monografija.

Nekateri dogodki v spomin na novogoriškega rojaka bodo potekali izven Nove Gorice. Med njimi je koordinatorka programa Leta Silvana Furlana in sodelavka Kinoateljeja Mateja Zorn izpostavila sodelovanje na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok v Izoli ter filmsko ekskurzijo po Krasu.

Pri projektu so združili moči Ustanova Silvana Furlana, Mestna občina Nova Gorica, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica in Turistična zveza Nova Gorica ter številni soorganizatorji.

Silvan Furlan je bil eden od ustanoviteljev filmskega gledališča v Novi Gorici, ki deluje še danes. Prispeval je k širjenju filmske vzgoje med mladimi ter zaznamoval vsa področja filmske umetnosti in kulture. Bil je filmski pedagog, publicist, programski vodja, kritik, teoretik, zgodovinar, urednik, avtor knjig, scenarist, režiser, snovalec kulturne politike ter ustanovitelj in prvi direktor Slovenske kinoteke. Poleg tega je v dobrih treh desetletjih delovanja odločilno prispeval k nastanku in razvoju vseh osrednjih slovenskih filmskih institucij.

"Požrtvovalno delo s filmsko kulturo v tem filmsko nerazvitem, podhranjenem, negostoljubnem okolju mu je vzelo časa in moči za tisto, kar si je v srcu morda najbolj želel: svoje filmsko snovanje. Del filmskih sanj je izživel kot sodelavec pri filmih Francija Slaka, Karpa Godine, Vincija Anžlovarja, Damjana Kozoleta, Igorja Šterka in drugih. Sam je uspel ustvariti en film - Deklico s frnikulami, ljubezensko posvetilo svoji najljubši muzi, naši edini svetovni filmski zvezdi Iti Rini," so v povabilu na dogodke v letu Silvana Furlana zapisali na novogoriški občini.

Njegovo delo danes nadaljuje Fundacija Silvana Furlana, ki jo je leta 2011 ustanovila Furlanova sestra Miranda Brataševec.

STA


Najbolj brano