V Novi Gorici popotovanje s filmi Karpa Godine

Ob letošnji podelitvi nagrade Darko Bratina - poklon viziji pripravlja Kinoatelje iz Gorice pester enotedenski dogodek. Ob četrtkovi osrednji slovesnosti ob podelitvi nagrade režiserju Karpu Godini bodo v različnih slovenskih in italijanskih krajih predvajali njegove filme ter pripravili strokovno delavnico o digitalizaciji filma.

Ob četrtkovi osrednji slovesnosti ob podelitvi nagrade Darko Bratina - poklon viziji  režiserju Karpu Godini bodo v različnih slovenskih in italijanskih krajih predvajali njegove filme Foto: Maja Pertič Gombač
Ob četrtkovi osrednji slovesnosti ob podelitvi nagrade Darko Bratina - poklon viziji režiserju Karpu Godini bodo v različnih slovenskih in italijanskih krajih predvajali njegove filme Foto: Maja Pertič Gombač

NOVA GORICA> Letošnja nagrada ima posebno mesto v zgodbi goriškega Kinoateljeja. Njegov ustanovitelj Darko Bratina je pred 35 leti okoli sebe zbral radovedno mladino iz celotnega goriškega čezmejnega prostora in jih navduševal nad filmom. Ob sodelovanju na Puljskem filmskem festivalu se je Bratina spoznal in spoprijateljil tudi z mladim režiserjem Karpom Godino.

Retrospektiva celotnega opusa

Zato ima ob obletnici ustanove podelitev nagrade temu slovenskemu režiserju še toliko večji pomen, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Kinoateljeja Aleš Doktorič. Godinovi celovečerni filmi, ki jih zaznamuje kritično opazovanje družbe, so italijanske premiere doživeli prav ob pomoči Kinoateljeja v Gorici.

“Nagrajenec je poznal Darka Bratino, po kateri nagrada nosi ime, in imel do njega prav poseben odnos, zato je tudi podelitev nagrade nekaj posebnega,” je še poudaril Doktorič.

Ob letošnji podelitvi nagrade pripravljajo zato retrospektivo celotnega filmskega opusa Karpa Godine. Filmsko potepanje se je začelo danes v Novi Gorici, nadaljevalo se bo v četrtek v Gorici, kasneje pa bodo Godinove celovečerne, dokumentarne in kratke filme lahko videli še v Ljubljani, Izoli, Trstu, Divači in Vidmu. Filmske predstave v Italiji bodo opremljene tudi z italijanskimi podnapisi.

Prvič na ogled Karpopotnik

“Prvič pa bomo lahko videli igrano-dokumentarni portret Karpopotnik, ki ga je o nagrajenem režiserju posnel Matjaž Ivanušin,” je še dejal direktor Kinoateljeja. V laboratoriju La camera Ottica Univerze v Vidmu so opravili restavratorske posege na osem milimetrskih filmih Karpa Godine, kar bodo predstavili na strokovni delavnici, na kateri bo beseda tekla tudi o digitalizaciji filma.

“Obisk na teh delavnicah je vsako leto različen, odvisen je od vsebine in sodelujočih. Letos so svoje sodelovanje že obljubili študenti filmskih akademij, zanimanja je kar precej, dogodek pa je odprt tudi za javnost,” je povedala Mateja Zorn iz Kinoateljeja.

STA


Najbolj brano