V Milanu razstavljenih več kot 200 Picassovih del

V milanski Kraljevi palači (Palazzo Reale) bo od 20. septembra do 13. februarja prihodnje leto na ogled več kot 200 del španskega umetnika Pabla Picassa. Dela so bila del umetnikove osebne zbirke. Za milansko razstavo jih bo dal na posodo Nacionalni Picassov muzej v Parizu, kjer jih hranijo od umetnikove smrti dalje.

Avignonske gospodične (1907)
Avignonske gospodične (1907)  

MILANO> Nekatera izmed del, izbranih za milansko postavitev, bodo tokrat prvič razstavljena izven Pariza. V muzeju so se za izposojo del odločili, ker je muzejska stavba trenutno zaprta zaradi prenove, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein. V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma od 1925 do 1945, v katerem je denimo nastala slika Ples, nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.

STA


Najbolj brano