V Luciji umrl filmski igralec Peter Carsten

V petek zvečer je v Luciji v 84. letu starosti umrl nemško-jugoslovanski filmski igralec in producent Peter Carsten.

Peter Carsten se je pojavil tudi v filmu Piran - Pirano. Foto: Kolosej
Peter Carsten se je pojavil tudi v filmu Piran - Pirano. Foto: Kolosej 

LUCIJA>Peter Carsten je zaigral ob boku številnih zvezdnikov evropskega filma v nemških, italijanskih, britanskih in jugoslovanskih koprodukcijah. Starost je z ženo preživel v Luciji.

Carsten se je rodil 30. aprila 1929 v bavarskem Edelsfeld-Weissenbergu. Izobrazil se je za bančnega delavca, po drugi svetovni vojni pa se je posvetil študiju igre. Na odrske deske se je prvič podal leta 1948 v Mladinskem gledališču Hannover.

Zaigral je v več kot 100 vlogah, med širšim občinstvom pa je postal prepoznaven po vlogi nacističnega poveljnika Kowalskega iz nemške filmske trilogije 08/15, posnete po romaneskni predlogi Hansa Hellmuta Kirsta.

Po uspehu trilogije je zaigral v številnih vlogah vojakov in višjih oficirjev. Zaigral je tudi v mednarodnih koprodukcijah. Poleg vlog v vojnih filmih se je preizkusil še v drugih filmskih žanrih, denimo v romantični komediji in vesternu.

Z začetnikom moderne slovenske kinematografije, filmskim režiserjem češkega rodu Františkom Čapom, je leta 1957 v Sečoveljskih solinah, Piranu in okolici snemal koprodukcijski film v italijanskem jeziku Kruh in sol (La ragazza della salina), v katerem je zaigral ob boku Marcella Mastroiannija.

V 70. letih se je Carsten preselil v Jugoslavijo, kjer je sodeloval v številnih filmskih in televizijskih produkcijah. Med njimi sta seriji Partizani in Povratek odpisanih ter partizanska filma Pakleni otok (1979) in Partizanska eskadrila (1979) z Velimirjem Bato Živojinovićem.

STA


Najbolj brano