V Izoli se končuje Kino Otok

V Izoli se bo s projekcijo filma Izžarevanje indijskega režiserja Shajija N. Karuna drevi končal mednarodni filmski festival Kino Otok - Isola Cinema. V sklopu festivala, ki bo po pričakovanjih organizatorjev ob deseti obletnici pritegnil več obiskovalcev kot lani, se je v Izoli in Ljubljani zvrstila vrsta filmov, ki zrcalijo družbeno realnost.

V sklopu festivala Kino Otok se je v Izoli in Ljubljani zvrstila vrsta filmov, ki zrcalijo družbeno realnost Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V sklopu festivala Kino Otok se je v Izoli in Ljubljani zvrstila vrsta filmov, ki zrcalijo družbeno realnost Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Organizatorji so sporočili, da je prodaja vstopnic v prvih dveh dneh festivala presegla lansko, ko je v vseh dneh festivala Kino Otok obiskalo približno 8000 ljudi.

Na povečan obisk je po njihovem mnenju vplival zelo dober odziv javnosti in medijev, pa tudi odlična vremenska napoved, saj je za veliko obiskovalcev Kino Otok namreč filmski konec tedna na morju.

Letos so se poleg utečenih izoblikovale dodatne skupine filmov, ki sledijo filmskim pokrajinam, družbenim zaledjem ali političnim izrazom.

Na festivalu so se posvetili indijski produkciji, poleg Izžarevanja so predvajali tudi indijsko klasiko PotepuhRaja Kapoorja.

V sklopu Signali so pozornost namenili filmski ustvarjalnosti španske Galicije, ki se je predstavila s tremi celovečerci in več kratkimi filmi.

V Silvanovem zalivu so predvajali Rossellinijevo Evropo 51, v 35mm Kult-ure pa so se s filmom Gabea Klingerja Dvojna igra: James Benning in Richard Linklater poklonili tudi tema velikanoma filma.

Za najmlajše je že tradicionalno poskrbela Podmornica, v sklopu katere so predvajali kratke animirane filme Kolje Sakside ter film Busterja KeatonaSherlock Holmes ml. Pripravili so tudi filmske delavnice.

Na ljubljanski izpostavi festivala v Kinodvoru so predvajali Osamljeno ženoSatyajita Rayja. V Slovenski kinoteki so bili na sporedu Fruhaufovi kratki filmi v sklopu Kino-integral.

V galeriji Salsaverde v Izoli Kino Otok spremlja tudi razstava fotografij Po resničnih dogodkih, posnetih na prvih devetih izdajah festivala. Razstava je bila na ogled tudi v Ljubljani.

STA


Najbolj brano