V Izoli najstniki izbirajo najboljši film

V Izoli bodo danes že drugo leto zapored obeležili Evropski dan mladega filmskega občinstva. Obalno mesto se bo tako pridružilo 16 evropskim mestom, ki pripravljajo filmsko-vzgojno prireditev za ljubitelje filma med 12. in 14. letom starosti. Med drugim bodo najstniki izbrali prejemnika nagrade Evropske filmske akademije.

V Izoli bodo danes že drugo leto zapored obeležili Evropski dan mladega filmskega občinstva Foto: Vir: Facebook Kino Otok
V Izoli bodo danes že drugo leto zapored obeležili Evropski dan mladega filmskega občinstva Foto: Vir: Facebook Kino Otok

IZOLA > Prireditev se je začela že v jutranjih urah v Art kinu Odeon, kjer se je zbralo skoraj 100 mladih, ki so se prijavili za vlogo žirantov. Njihova naloga je, da skupaj z vrstniki iz drugih sodelujočih mest med tremi nominiranimi filmi izberejo zmagovalca, ki bo prejel nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva.

Za nagrado se potegujejo trije novi evropski mladinski filmi: Še žal ti bo! v režiji Davea Schrama iz Nizozemske, Vzhodnik režiserke Katje von Garnier iz Nemčije in Glasbena misija v režiji Danca Martina Miehe-Renarda. Izbrani film bo nasledil lanskoletnega zmagovalca - film Cikcak mulc, ki je nastal v režiji nizozemskega mladega ustvarjalca Vincenta Bala.

Poleg projekcij filmov bodo pripravili tudi delavnice in pogovore o filmih v družbi slovenske igralke Mance Dorrer in programske vodje festivala Kino Otok Varje Močnik, so sporočili iz Zavoda Otok, ki prireditev pripravlja s Slovenskim filmskim centrom in Centrom Ustvarjalna Evropa. Kot so dodali, bo slavnostna prireditev z razglasitvijo in podelitvijo nagrade zvečer v Erfurtu v Nemčiji.

Dan mladega filmskega občinstva pripravljajo na pobudo Evropske filmske akademije, ki si s pomočjo kakovostnega filma prizadeva za filmsko in medijsko opismenjevanje mladih, da ti odrastejo v samostojne in kritične uporabnike sodobnih medijev.

STA


Najbolj brano