V Grgarju slovesno ob 100. obletnici Mateja Bora

Z nizom prireditev bodo v letošnjem letu v Grgarju nad Novo Gorico zaznamovali 100. obletnico rojstva slovenskega pesnika Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora. Poleg postavitve skulpture ob tamkajšnji osnovni šoli bodo uglasbili tudi nekaj Borovih pesmi ter jih premierno izvedli na novembrskem večeru poezije in glasbe.

Prva prireditev je potekala prav na pesnikov rojstni datum, 14. aprila, ko so pred njegovo rojstno hišo v Grgarju pripravili krajšo slovesnost s kulturnim programom
Prva prireditev je potekala prav na pesnikov rojstni datum, 14. aprila, ko so pred njegovo rojstno hišo v Grgarju pripravili krajšo slovesnost s kulturnim programom 

NOVA GORICA > Prva prireditev je potekala prav na pesnikov rojstni datum, 14. aprila, ko so pred njegovo rojstno hišo v Grgarju pripravili krajšo slovesnost s kulturnim programom.

Priznan slovenski pesnik, dramatik, prevajalec, scenarist, kritik, novinar, partizan, redni član SAZU in prejemnik Prešernove nagrade se je rodil leta 1913 v Grgarju nad Novo Gorico, vendar je tu družina živela le še dve leti. Zaradi Soške fronte se je leta 1915 izselila. Pesnik se je kasneje večkrat selil, v Grgar se je vračal le še občasno. Prva pesniška zbirka Previharimo viharje je izšla leta 1942, zadnja Šel je popotnik skozi atomski vek pa 1970. Napisal je 12 dram in več del za mladino. Po njegovem scenariju je bil leta 1954 posnet slovenski film Vesna, prevajal pa je predvsem Shakespearova dela.

V petek bodo v Grgarju predstavili monografijo o Mateju Boru, ki jo je ob visoki obletnici izdala Mladinska knjiga. V njej so objavljeni tudi spomini domačinke Justine Doljak, ki je kot dolgoletna učiteljica v kraju vzdrževala stike s pesnikom ter ga vabila v goste, je povedala na današnji novinarski konferenci.

Že konec prihodnjega tedna bodo v Grgarju odprli razstavo otroških likovnih del, ki so nastala ob prebiranju Borove otroške poezije.

Ena osrednjih prireditev bo konec septembra, ko bodo v Grgarju odkrili skulpturo Nike Šimac. Mesec dni pred tem bodo pripravili literarni večer, na katerem bodo Borovo poezijo prebirali znani primorski literarni ustvarjalci. Po novembrskemu večeru poezije in vokalne glasbe bo decembra na vrsti še filmski večer, na katerem bodo odvrteli dokumentarni film o Mateju Boru iz arhiva ter premierno tudi krajši film, ki bo nastal v letošnjem jubilejnem letu.

STA


Najbolj brano