“Uspela sva, ker sva kršila pravila”

Razstava Ottavio Missoni - Mojster barv je sinoči odprla vrata na kar treh prizoriščih. Otvoritve sta se udeležila tudi 91-letni priznani modni oblikovalec Ottavio Missoni, ki mu je razstava posvečena, in njegova žena Rosita Missoni, s katero sta poročena od leta 1953, ko sta začela tudi soustvarjati prepoznavno blagovno znamko Missoni.

Odprtja razstave Ottavio Missoni - Mojster barv sta se udeležila    tudi 91-letni priznani  modni oblikovalec Ottavio Missoni,  ki mu je razstava posvečena, in njegova žena Rosita Missoni Foto: Maja Pertič Gombač
Odprtja razstave Ottavio Missoni - Mojster barv sta se udeležila tudi 91-letni priznani modni oblikovalec Ottavio Missoni, ki mu je razstava posvečena, in njegova žena Rosita Missoni Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER> Stilist, po rodu Dalmatinec, je bil tudi izjemen atlet, saj je med drugim z reprezentanco nastopil tudi na olimpijskih igrah v Londonu leta 1948, kjer je spoznal tudi ženo. Kot nekdanji vrhunski športnik je predstavljen tudi na prvem prizorišču razstave v Circolu, kjer ga je sprejela koprska italijanska skupnost. “Počutim se krasno, a priznam, da ste me presenetili. Resnično ste pretiravali s tolikšno pozornostjo,” je nekaj minut pred otvoritvijo z nezaigrano skromnostjo dejal Ottavio Missoni novinarjem. “Najina skrivnost je svoboda. Uspela sva tako, da sva kršila pravila.”

Naslednja postaja je bila razstava grafik v galeriji Meduza, kjer je predstavljen kot umetnik, v največjem razstavnem prostoru, v galeriji Loža ga spoznamo v njegovi najprepoznavnejši vlogi, kot stilista. Projekt, ki so ga aprila razstavili pod okriljem italijanske kulturne ambasade na Evropski prestolnici kulture v Mariboru, je nastal kot plod uspešnega sodelovanja med Italijansko unijo, Obalnimi galerijami Piran in drugimi partnerji. Visoko pokroviteljstvo je prevzel italijanski predsednik Giorgio Napolitano, uvodni sestavek v katalogu Moda je lahko umetnost pa je napisal slovenski predsednik Danilo Türk.

MPG


Najbolj brano