Umrla je publicistka in prevajalka Rapa Šuklje

V 90. letu starosti je v soboto v Ljubljani umrla publicistka, prevajalka ter filmska in gledališka kritičarka Rapa Šuklje, je poročal Radio Slovenija, kjer je bila Šukljetova dolgoletna urednica oddaje Gremo v kino in tudi prepoznana po svojih žlahtnih in iskrivih kritikah. V slovenščino je prevedla številna tuja literarna dela.

V 90. letu starosti je umrla publicistka, prevajalka ter filmska in gledališka kritičarka Rapa Šuklje Foto: Delo
V 90. letu starosti je umrla publicistka, prevajalka ter filmska in gledališka kritičarka Rapa Šuklje Foto: Delo

LJUBLJANA>Rapa Šuklje se je rodila 26. aprila 1923 v Ljubljani v izobraženi meščanski družini. Študirala je pravo, med drugo svetovno vojno je doživela in preživela koncentracijsko taborišče Ravensbrück, kmalu po vojni pa se je zaposlila v kulturnem uredništvu Radia Slovenija, takrat Radia Ljubljana.

Postala je prepoznavna po svojih žlahtnih in iskrivih kritikah, literarnih oddajah, najbolj pa kot dolgoletna urednica oddaje Gremo v kino, je poročal Radio Slovenija.

Rapa Šuklje je v slovenščino prevedla številna literarna dela iz angleške, ameriške, nemške in norveške književnosti, kot so romani Slika Doriana Graya (avtorja Oscarja Wilda), Viharni vrh (Emily Bronte), Daleč od ponorelega sveta (Thomas Hardy), K svetilniku (Virginia Woolf), Gospa s Pustega brega (Anne Bronte) in mnoge druge.

V filmsko publicistiko je kot avtorica ali soavtorica prispevala več monografij, bila je tudi soustanoviteljica revije Ekran in je za svoje delo pred kratkim prejela prvo priznanje te revije.

Med zadnjimi odmevnimi deli Rape Šuklje je soavtorstvo obsežnega zbornika Pozabljena polovica, portretov žensk, ki so zaznamovale 19. in 20. stoletje na Slovenskem.

STA


Najbolj brano