Umrl režiser in animator Janez Marinšek

Po hudi bolezni je v sredo, 3. aprila, preminil animator in režiser Janez Marinšek, ki je skupaj s Konijem Steinbacherjem prispeval k podobi slovenskega animiranega filma. Na področju kinematografije je deloval kot direktor Globus filma Koper, predstavnik distribucije Vesna film Ljubljana, sredi 90. let pa je sodeloval pri Filmskem skladu RS.

Janez Marinšek v ospredju, zadaj Koni Steinbacher Foto: Vir: Slovenski Filmski Center
Janez Marinšek v ospredju, zadaj Koni Steinbacher Foto: Vir: Slovenski Filmski Center

LJUBLJANA>Janez Marinšek, rojen leta 1942, in Koni Steinbacher (1940) sta svoj prvi animirani film Govornik ustvarila leta 1970. Film je bil nagrajen z zlato medaljo na tedanjem jugoslovanskem festivalu amaterskega filma. Leta 1971 je nastal Figov list, leto zatem pa še Superman. Za ljubiteljske filme sta ustvarjalca prejela približno 70 nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini.

Svojo profesionalno pot sta nadaljevala pri takratnem edinem slovenskem producentu Viba film in med letoma 1973 in 1975 posnela animirane filme Telematerija, Študent in Prehitevanje. Leta 1975 sta za animirani film Študent prejela srebrno medaljo mesta Beograd. Leta 1977 sta za opus animiranih filmov prejela nagrado Prešernovega sklada.

Leta 1978 je Marinšek samostojno režiral animirani film Gor po scenariju Marjana Tomšiča, v katerem je bil tudi glavni animator. S Steinbacherjem sta ponovno sodelovala med letoma 1987 in 1988, ko je nastala serija animiranih filmov z naslovom Kače, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Po osamosvojitvi Slovenije se je Marinšek, po izobrazbi ekonomist, preizkusil tudi kot koproducent. Leta 2007 je sodeloval pri kratkem animiranem filmu Lepa nedelja pri Sv. Jakobu na Resniku, kjer je režijo zaupal Steinbacherju. Leta 2009 pa je kot koproducent prvič sodeloval tudi pri igranem filmu Moje počitnice v režiji Aleša Ferenca.

STA


Najbolj brano