Umrl je igralec Jernej Šugman

Po Gašperju Tiču smo v letu 2017 danes nepričakovano in veliko prezgodaj izgubili še enega vrhunskega igralca. Le malo pred 49. rojstnim dnevom je zaradi srčne kapi umrl Jernej Šugman.

Umrl je  Jernej Šugman. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Umrl je Jernej Šugman. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Jernej Šugman se je rodil v igralski družini, Zlatku in Maji Šugman, in se uveljavil kot prvak Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. Tam je od leta 1992 ustvaril komaj pregledno vrsto izjemnih vlog, praviloma glavnih, tako iz klasične kakor sodobne dramatike. Z njim je umrlo več uprizoritev - v prihodnji dneh, do konca leta, bi moral nastopiti v predstavah Kralj Ubu, Demokracija!, Jugoslavija, moja dežela in Hlapci, pa tudi v igri “Art”, največji uspešnici Drame, živi vse od leta 1998.

Širšemu občinstvu se je Jernej Šugman prikupil kot Veso v humorističnih televizijskih nanizankah Teater Paradižnik in Naša mala klinika, nastopil pa je tudi v filmih Zvenenje v glavi, Predmestje, Kratki stiki, Inferno, Nočno življenje ...

Že kot študent je prejel Severjevo in Prešernovo nagrado, zatem pa priznanjem in nagradam ni bilo videti konca. Lani je za vlogo kralja Ubuja na festivalu MESS v Sarajevu prejel zlati lovorjev venec za najboljšo igralsko stvaritev. Zadnje dni je pripravljal novo vlogo - januarja naj bi na oder prikorakal kot Zlodej v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja.


Najbolj brano