Umrl je Toni Biloslav

V 67. letu je danes umrl Toni Biloslav, dolgoletni ravnatelj Obalnih galerij: vodil jih je 38 let, do upokojitve decembra lani.

Toni Biloslav Foto: Maja Pertič Gombač
Toni Biloslav Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER> Leta 1967 je vpisal slikarstvo in grafiko na beneški Akademiji lepih umetnosti, kjer je leta 1971 diplomiral, po diplomi pa se je kot grafični oblikovalec zaposlil na časniku Delo. Leta 1972 je ustanovil galerijo Meduza, prvo prodajno galerijo v nekdanji Jugoslaviji, ki jo je vodil do leta 1974, ko je s pomočjo treh obalnih občin ustanovil Obalne galerije - te so kasneje pridobile status regionalnega muzeja sodobne umetnosti s petimi razstavišči v Kopru in Piranu.

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva v Portorožu je Biloslav vodil od leta 1977, leta 1992 pa s pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije ustanovil prvo slovensko galerijo v tujini: Galerija A+A je prvih šest let delovala v Madridu, nato pa so jo preselili v Benetke, kjer uspešno deluje še danes. Bil je pobudnik številnih umetniških akcij, član mednarodnih umetniških žirij, gostujoči predavatelj in soorganizator Piranskih dnevov arhitekture.

Eden od projektov, za katerega si je Biloslav prizadeval več kot desetletje, in velja za največji dosežek njegovega zadnjega mandata, je prenova stavbe piranske Mestne galerije. Stavbo, ki so jo prenovili po načrtih arhitekta Borisa Podrecce, so slovesno odprli maja lani. V zadnjem letu ravnateljevanja je v Obalne galerije pripeljal odmevni razstavi: Ottavio Missoni - Mojster Barv in Yoko - Lennon - Tito.


Najbolj brano