Umrl je Peter O'Toole

V soboto popoldne je v bolnišnici Wellington v Londonu po dolgotrajni bolezni v 82. letu starosti umrl irski igralec Peter O'Toole, poroča BBC. O'Toole se je od aktivnega igranja v filmu in na gledaliških deskah upokojil leta 2012, znan pa bo ostal po svojih vlogah v filmih Lawrence arabski, Zadnji kitajski cesar, Troja in drugih.

Peter O
Peter O'Toole 

LONDON > Vloga v filmu Lawrence arabski je Petru O'Toolu prinesla prvo od osmih nominacij za Oskarja. Z osmimi nominacijami brez zmage O'Toole še vedno drži rekord med igralci. Prestižno nagrado je sicer prejel leta 2003, ko mu je akademija podelili častnega Oskarja. Tega je sprva zavrnil in predlagal, naj počakajo, dokler ne napolni 80 let, saj je še vedno upal, da bo kipec prejel za katero od odigranih vlog. O'Toole je v karieri zbral še tri Zlate globuse, Bafto in Emmyja.

Leta 1987 mu je bilo ponujeno tudi viteštvo, a ga je zavrnil zaradi osebnih in političnih razlogov. Sožalje ob igralčevi smrti je že izrekel irski predsednik Michael D. Higgins. Dejal je, da sta Irska in svet izgubila enega izmed velikanov filma in gledališča.

STA


Najbolj brano