Umrl je Ottavio Missoni, kralj pletenin

Italijanski modni kreator, 92-letni Ottavio Missoni, ki je zaslovel s svojimi barvitimi pleteninami, je danes umrl na svojem domu na severu Italije. Ustanovitelja modne znamke Missoni so nedavno odpeljali v bolnišnico zaradi težav s srcem, a se je pred kratkim vrnil domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 Foto: Maja Pertič Gombač
Foto: Maja Pertič Gombač

RIM>Ottavio Missoni, nekdanji tekač na olimpijski igrah, je skupaj s soprogo Rosito Jelmini, katere družina je imela tekstilno podjetje na severu Italije, leta 1953 ustanovil modno hišo Missoni, ki so ji bile kasneje naklonjene številne bogate in slavne ženske, od nekdanje prve dame ZDA Jackie Kennedy do sedanje cambriške vojvodinje Kate Middleton, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pregnali so ga z modnega sejma

Missoni se je rodil 11. februarja 1921 na ozemlju takratne kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Po preselitvi v Italijo je začel atletsko kariero in še pred drugo svetovno vojno postal državni prvak. Med vojno se je boril v bitki za El Alamein na severu Egipta, kjer so se odvijali ključni spopadi med zavezniki in afriškim korpusom nacistične Nemčije. Missoni je bil tam zajet kot vojni ujetnik.

Leta 1948 je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je tudi spoznal svojo bodočo soprogo. Kmalu po ustanovitvi modne hiše Missoni je ta pridobila sloves, da določa nove meje v modnem svetu. V 60. letih minulega stoletja so jih, na primer, pregnali z modnega sejma v Firencah, ker Missonijeve manekenke na modni brvi niso nosile nedrčkov.

Vzorci in barve

Za Missonija so bile značilne barvite obleke s cikcakastimi vzorci. V nekem pogovoru je Missoni, ki je veljal za skromnega in družabnega moškega, dejal, da so geometrični vzorci njegovih oblek posledica tega, “ker so posedovali stroje, ki so lahko bili sposobni samo ravnih črt”.

Modna hiša Missoni je v zadnjih letih dobila sloves inovativnosti in je bila tudi prva, ki je prek uspešnega ameriškega partnerja, verige veleblagovnic Target, vstopila na tržišče za množice. Sledila je številnim večjim italijanskim modnih verigam pri ustanovitvi verige svojih hotelov v različnih mestih, kot sta Edinburg in Kuvajt.

V začetku letošnjega leta je Missoni doživel tragedijo, ko je letalo, na krovu katerega je bil njegov najstarejši sin Vittorio in še pet ljudi, izginilo nad venezuelskim otokom Los Roques. Intenzivno iskanje pogrešanih ni obrodilo sadov, 58-letni Vittorio pa od takrat velja za domnevno mrtvega.

STA


Najbolj brano