Umrl je Krsto Papić

V Zagrebu je danes po hudi bolezni umrl priznani hrvaški filmski režiser in scenarist Krsto Papić. Filmski ustvarjalec, rojen leta 1933 v Črni gori, je k hrvaški kinematografiji od 60. let prejšnjega stoletja prispeval nekaj najboljših filmov.

V Zagrebu je danes po hudi bolezni umrl priznani hrvaški filmski režiser in scenarist Krsto Papić
V Zagrebu je danes po hudi bolezni umrl priznani hrvaški filmski režiser in scenarist Krsto Papić 

ZAGREB> Svoj zadnji film Cvjetni trg (Cvetni trg) je posnel lani.

Krsto Papić velja za enega izmed vodilnih predstavnikov t.i. hrvaškega avtorskega filma, ki so se izogibali vplivu državne propagande in so bili zaradi tematike svojih filmov pogosto tarča političnih pritiskov takratnih oblasti na Hrvaškem in v nekdanji Jugoslaviji.

Med njegovimi najbolj znanimi celovečerci je film Lisice iz leta 1969, v katerem je spregovoril o čistkah jugoslovanskih pristašev nekdanjega ruskega voditelja Stalina. S filmom je osvojili svojo prvo izmed treh velikih zlatih aren za najboljše celovečerce na filmskem festivalu v Pulju. Film so opazili tudi v Cannesu.

Tudi film Predstava Hamleta v vasi Mrduša Donja in Življenje s stricem sta bila deležna številnih ideoloških razprav v takratni Jugoslaviji. Oba sta bila sicer uspešna na mednarodnih filmskih festivalih.

Cvjetni trg je bil kmalu po premieri na festivalu v Pulju nagrajen tudi na festivalu v Montrealu. Film naj bi kmalu prišel tudi v hrvaško redno kinematografsko distribucijo.

Papić je znan tudi kot režiser prve hrvaške grozljivke Izbavitelj, posnel je tudi film o Nikoli Tesli. Cenjeni so tudi njegovi angažirani dokumentarni filmi, ki jih je posnel pred pol stoletja.

Papić je bil rojen v vasi Vuči Do v Črni gori leta 1933, diplomiral pa je na zagrebški filozofski fakulteti. Za svoje filme je dobil več kot sto nagrad.

STA


Najbolj brano