Umrl je Ivan Minatti

V 89. letu starosti je v soboto umrl pesnik, prevajalec in urednik Ivan Minatti. Svojo pesniško pot je začel z zbirko S poti iz leta 1947, s katero je upesnjeval čas NOB, najbolj znan je bil po pesmi in zbirki Nekoga moraš imeti rad iz leta 1963.

Ivan Minatti Foto: Maja Pertič
Ivan Minatti Foto: Maja Pertič

LJUBLJANA>Ivan Minatti se je rodil 22. marca 1924 v Slovenskih Konjicah. Kot predstavnik intimistične, rahločutne, nežne poezije je s pesmijo razkrival stiske sodobnega človeka, njegovo resignacijo in melanholijo.

Med njegove najbolj znamenite pesniške zbirke sodijo Pa bo pomlad prišla (1955), Bolečina nedoživetega (1964, 1994), Ko bom tih in dober (1973), Pesmi (1980) in Prisluškujem tišini v sebi (1984).

Minatti je med drugim prejel Prešernovo in Sovretovo nagrado.

Iskreno in globoko sožalje Minattijevim svojcem je v sožalnem pismu izrazil predsednik vlade Janez Janša, so sporočili iz premierovega kabineta.

V bogati beri življenjskega in umetniškega opusa Ivana Minattija so cvetela semena rahločutnosti, ljubezni, intimističnega vpogleda v človekove stiske, strahove in tesnobo. “Njegov pogled v veličino narave in družbe, njegovo zavedanje, da 'nekoga moraš imeti rad', je Slovenkam in Slovencem ponudilo pot v iskanje prijateljstva in iskrenega sodelovanja drug z drugim,” je zapisal predsednik vlade.

Janša je spomnil tudi na žlahtne nagrade, ki jih je Minatti prejel za svoje umetniške in ustvarjalne dosežke, in poudaril, da se je pesnik s svojim ustvarjalnim delom neizbrisljivo vpisal v srca mnogih.

“Slovenija je z njegovim odhodom izgubila velikega pesnika in prevajalca, ki je znal s preprostimi besedami ubesediti globine človeške duše. Ivan Minatti je trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico, njegov življenjski in umetniški opus pa bo kot neizbrisen pečat žarel močno in mogočno na Parnasu slovenske poezije,” so Janševe besede povzeli v njegovem kabinetu.

Minister za izobraževanje, znanost kulturo in šport Žiga Turk je ob smrti pesnika Ivana Minattija svojcem poslal izraze sožalja, so sporočili z ministrstva. Minatti je bil velik slovenski pesnik, nepozaben in nedosegljiv lirik povojne slovenske poezije in pionir v časih po drugi svetovni vojni, ki intimizmu še niso bili naklonjeni, je zapisal Turk.

STA


Najbolj brano