Umrl je Bogdan Grom

V ZDA je v ponedeljek umrl likovni umetnik Bogdan Grom, po rodu iz Devinščine pri Trstu, poroča Primorski dnevnik. Star je bil 95 let, umrl pa je na svojem domu v Englewoodu v ameriški zvezni državi New Jersey.

Bogdan Grom Foto: Bogdangrom.Com
Bogdan Grom Foto: Bogdangrom.Com

TRST > Kot na svoji spletni strani poroča Primorski dnevnik, je bil Bogdan Grom na Trst in Slovence vedno navezan. V domače kraje se je vračal tudi dvakrat letno.

Bil je umetnik mednarodnega formata, ki je svojo likovno pot začel s študijem na akademijah za likovno umetnost v Perugii, Rimu in Benetkah, kjer je diplomiral leta 1944, v Münchnu in Benetkah pa se je nato specializiral v uporabni umetnosti.

Poučeval v Trstu in New Yorku

Veliko je potoval in živel v Pragi, Trstu, Zagrebu, Subotici, Ljubljani, Beogradu in na Ptuju ter poučeval v Trstu in New Yorku. Skupaj z nekaterimi tržaškimi slovenskimi umetniki je leta 1949 začel razstavljati v tržaški galeriji Scorpione, njegova dela pa so bila na ogled v vseh pomembnejših italijanskih mestih. Razstavljal je tudi v bivši Jugoslaviji, Nemčiji, Španiji, Avstriji, Švici, Sloveniji, Bolgariji, v Izraelu, na Japonskem in v ZDA.

Pred odhodom v ZDA leta 1957 je ustvarjal batike, vedute, krajine in žanrske prizore ter se je posvečal grafičnemu oblikovanju in knjižni ilustraciji, v ameriškem obdobju pa je izvedel številne posege za arhitektonske objekte, palače, nakupovalne centre, trge, sakralno arhitekturo, vitraže, okrasne mozaike.

Lani retrospektiva v Trstu

Njegova dela so prisotna v stalnih zbirkah v Narodni umetnostni galeriji v Rimu, v muzeju Revoltella v Trstu, v Narodni galeriji v Beogradu, v Moderni galeriji v Ljubljani, v Cincinnati Art Museumu, v muzeju Guggenheimu v New Yorku, v zbirki White House Art Collection v Washingtonu in v številnih drugih tudi zasebnih zbirkah.

Leta 2011 je prejel odličje slovenskega predsednika Danila Türka za bogat ustvarjalni opus, s katerim je vseskozi opravljal poslanstvo ambasadorja odličnosti in umetnosti slovenske kulture. Leta 2012 so v Trstu priredili večjo retrospektivno razstavo ob priložnosti nastanka stalne zbirke del, ki jih je umetnik podaril pokrajini Trst.

STA


Najbolj brano