Umetnost prevare

David O. Russell je z izvrstno črno-humorno kriminalko Ameriške prevare (American Hustle) naredil korak naprej od svojega predzadnjega filma Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook), v katerem se je v bolj osladni maniri lotil sicer hvalevredne teme - socialne izključenosti oseb z duševnimi težavami.

David O. Russell je namreč tiste oboževalce, ki so ga spoznali na primer z odlično, surovo dramo Borec, malce razočaral z mehkejšimi pristopi v romanci Za dežjem posije sonce, ki pa je seveda naletela na veliko odobravanje pri ameriški filmski akademiji (osem nominacij na lanskih oskarjih). Je pa ta film Jennifer Lawrence izstrelil v prvo ligo hollywoodskih igralk, saj je lani za vlogo v njem prejela oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo. Ta se ji nasmiha, sicer za stransko vlogo, tudi letos, Russell pa jo je ponovno postavil v podobno okolje - igra neuravnovešeno, nepredvidljivo in muhasto ženo prevaranta Rosenfelda.

Russllu (v igri za režiserja je bil tudi Ben Affleck) so v roke “potisnili” scenarij z naslovom Ameriško sranje, ki je v film skušal pretopiti resnično zgodbo odmevne akcije FBI Abscam iz konca 70. let minulega stoletja, v kateri so zaradi korupcije zašili šest kongresnikov in enega senatorja.

Glavni steber operacije je bil Mel Weinberg (v filmu Irving Rosenfeld), ki so ga agenti FBI zasačili sredi finančne goljufije, v zameno za svojo svobodo pa bi jih moral naučiti umetnosti prevare in pripeljati do velikih rib. Russell je ohranil ogrodje akcije, nekaj glavnih akterjev, ki jim je spremenil imena in jih precej karikiral, ter ustvaril eno gledljivejših komedij zadnjega časa.

Russell se je ponovno obdal s starimi prijatelji, in sicer s Christianom Baleom (Borec) v glavni vlogi mojstra prevar, Amy Adams (Borec) kot njegovo inteligentno in seksi pomočnico Edith Greensly, Bradleyjem Cooperjem (Za dežjem posije sonce) v vlogi nestrpnega in temperamentnega agenta FBI Richieja DiMasa ter že omenjeno Lawrenceovo.

Ameriške prevare (American Hustle), ZDA, 2013. Režija: David O. Russell, scenarij: Eric Singer in David O. Russell, igrajo: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner, Louis C.K., Jack Huston ... Dolžina: 138 minut.

Čeprav gre za zelo sproščeno humorno kriminalko, Russell nič ne prepušča naključju ali rešitvam na prvo žogo, ampak zgodbo izvrstno gradi na trku značajev. Lahko bi tudi rekli, da gre za eno boljših komedij značajev zadnjega časa, ki največ filmskega užitka nudi prav v interakciji igralcev. Bale je zaradi stilske preobrazbe in 20 kilogramov preveč skorajda neprepoznaven, večina njegovega dela v Ameriških prevarah pa naj bi bila plod improvizacije. Največ trpkega humorja in filmskega adrenalina tako nudita prav zakonca Rosenfeld, ki sta si značajsko diametralno nasprotna. Zdolgočasena in labilna žena Rosalyn, ki rada pregloboko pogleda v kozarec, večkrat namreč ogrozi skrivno operacijo FBI, stoičnega moža pa skorajda spravi v gob. Za kar nekaj testosterona na filmskem platnu poskrbita tudi mična asistentka Greenslyjeva in zaletavi agent DiMaso.

Ameriške prevare, ki se jim letos obeta največ zlatih kipcev, pa so tudi vizualna poslastica, saj sta scenografija in kostumografija dodelani do zadnjega detajla. Russell bi se edinole lahko domislil izvirnejšega naslova, saj bi se tovrstne prevare, ki sta jih v velikem slogu izvajala Rosenfeld in Greenslyjeva, lahko odvile kjerkoli po svetu in v tem ni prav nič ameriškega.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano