Umetnost, ki ponuja svojo državo

V Moderni galeriji kot najobsežnejši projekt v letu 2014 napovedujejo retrospektivo kolektiva Neue Slowenische Kunst (NSK), najodmevnejšo slovensko umetniško blagovno znamko v tujini. Na ogled bo od decembra v Moderni galeriji in v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM).

Potni listi države NSK
Potni listi države NSK 

LJUBLJANA > “Umetnostni kolektiv NSK je bistveno vplival na slovensko umetnost in kulturo zadnjih desetletij. Njihova dela sodijo med najzanimivejše in najbolj kompleksne dosežke novejše slovenske umetnosti. Kakovost dela, pomen skupine v nacionalnem prostoru in njena mednarodna odmevnost gotovo zasluži celostno predstavitev,” so zapisali v Moderni galeriji.

NSK je postala paradigmatska umetniška skupina konca 20. stoletja. Prek njenih dejavnosti lahko sledimo umetniškim "retroavantgardnim" interpretacijam dekonstrukcije nekdanje države, Evrope v času hladne vojne in širših tem. NSK je, kot so zapisali v Moderni galeriji, po razpadu Jugoslavije razglasila svojo Državo v času, ki je uvedla lastne potne liste, ustavo, veleposlaništva, konzulate, znamke in druge državne konstitutivne elemente, ki so bili vključeni v nadaljnjo estetsko produkcijo vseh skupin in njihovih pododdelkov skozi vsa devetdeseta leta in v novem tisočletju.

Laibach, Irwin, Noordung, Novi kolektivizem in Oddelek za čisto in praktično filozofijo, so skupine umetniškega kolektiva NSK, ki so leta 1992 ustanovile državo NSK. Ta je zasnovana kot utopična tvorba, ki nima fizičnega ozemlja in se ne istoveti z nobeno obstoječo nacionalno državo.

Kot pravijo pri NSK, je država inherentno transnacionalna. Potni list izda vsakomur, ki je pripravljen sprejeti njena ustanovitvena načela, državljanstvo pa je dostopno vsem, ne glede na narodnostni, spolni, verski ali kak drug status. “Mi smo državljani prve globalne države. Mi smo prva spletna generacija,” se predstavlja na tweeterju NSK država, ki ima več tisoč državljanov po številnih državah in na vseh celinah.

Skupina Irwin, v kateri delujejo Dušan Mandič, Miran Mohar, Andrej Savski, Roman Uranjek in Borut Vogelnik, obstaja od leta 1983, ko je socialistična Jugoslavija začela razpadati.

Do konca desetletja so si skupine v sklopu NSK pridobile ugled po Evropi, ZDA in na Japonskem. Dela in dejanja skupine so komentirala številne politične procese zadnjih dveh desetletij. Gibanje je bilo pomembno v politični in kulturni zgodovini Slovenije in nekdanje Jugoslavije, pripisujejo pa mu tudi pomembno vlogo pri pluralizaciji slovenske družbe in kulture v 80. letih minulega stoletja.

Retrospektiva NSK, ki bo odprta od decembra 2014 do maja 2015, je del petletnega projekta Internacionala, sofinanciranega z evropskimi sredstvi. Razstavo bo spremljal katalog, ki bo vseboval prvi celostni pregled produkcije NSK. Ob razstavi bodo pripravili tudi mednarodni simpozij.STA, MPG


Najbolj brano