Uglasbena poezija se vrača

V Taverno se z nocojšnjim koncertom mlade Ditke vračajo petkovi poletni koncerti. Na odru se bosta do konca julija predstavila še Katja Šulc, tokrat z novim projektom uglasbene ljubezenske poezije, in Lado Leskovar, ki bo z Mački pripravil večer zimzelene popevke.

Ditka, novo ime slovenske glasbe
Ditka, novo ime slovenske glasbe  

KOPER >Ditka, 18-letna glasbenica iz Prevalj, se je širšemu občinstvu predstavila tudi na primorskem festivalu FeNS, kjer je leta 2005 v otroškem delu zmagala s pesmijo Album s slikami, ki jo je zanjo napisal oče Gorazd Čepin. Pred izidom pri ZKP RTV Slovenija pa je single Nekaj je v zraku, uglasbena pesem Toneta Pavčka. “Zamisel se je porodila pred dvema letoma, ko je oče uglasbil prvo poezijo za naš šolski recital. To je bila pesem z naslovom Školjka, ki jo je napisal Marko Pavček. Sama imam zelo rada poezijo. Rada jo berem in tudi pišem. Ideja, da bi lahko poleg avtorske glasbe uglasbila tudi poezijo, je očetova, ki je tudi uglasbil vso poezijo, ki jo sedaj prepevam. Gre za čudovite pesmi Toneta Pavčka in Ferija Lainščka,” pojasnjuje Ditka, ki jo veseli, da je poezija znova prisotna v slovenski glasbi.

V zadnjih letih so zlasti z gibanjem Nova slovenska popevka besedila v domači glasbi znova pridobila, ob letošnji 50-letnici festivala Slovenska popevka, za katero so besedila pisali mnogi pesniki, pa nam pogled na domačo glasbeno ustvarjalnost razkrije, da je tudi danes kar nekaj glasbenikov in skupin, ki izvajajo uglasbeno poezijo. Med njimi so denimo skupina Same babe z uglasbenim Janezom Menartom, Katja Šulc, ki poje Milo Kačič, Makalonca s pesmimi Cirila Zlobca ali Klarisa Jovanović, ki je prav tako na svoji novi plošči Od ljubezni zapela pesmi nekaterih pesnikov.

“Še sama nisem vedela, da poezija ponovno postaja tako aktualna. To mi je všeč, saj so besedila, ki jih pišejo pesniki zares kakovostna imajo vsebino, so globoka in nosijo sporočilo,” pravi Ditka, ki tudi sama piše besedila in glasbo, a v angleščini, ker bi se, kot zatrjuje, rada predstavila tudi v tujini. Korak v tej smeri je že naredila, ko se je z očetovo skladbo My guitar uvrstila v polfinale britanskega kantavtorskega festivala. Na glasbene začetke in zmago na festivalu Fens gleda kot na simpatične izkušnje, ob katerih se je zabavala in ji bodo za vedno ostale v spominu. A ni prepričana, da predstavljajo veliko odskočno desko: “Vsekakor pa dobiš nove izkušnje in vsaka pohvala ti da še večji zagon za naprej.” Kaj pa šovi, v katerih iščejo glasbene talente? “Ne, ne bi se odločila za noben resničnostni šov, ker že delam svojo zgodbo. Mislim, da na teh zadevah ne moreš biti to, kar si, in če to ni mogoče, vse skupaj izgubi smisel.”

Čeprav posluša predvsem tujo glasbo, zlasti skupine, ki so jih v njenih letih poslušali starši - denimo The Beatles in Pink Floyd - se bo v Kopru predstavila z omenjeno uglasbeno poezijo slovenskih pesnikov. MPG


Najbolj brano