Tudi Bled bo imel svoj filmski festival

Film bo v prihodnjem letu dobil nov festival. Na Bledu se je namreč sestal ustanovni odbor novega Bled Film Festivala in začrtal smernice za razvoj angažiranega festivala, ki bo poleg promocije najnovejših filmov iz sveta in regije veliko pozornosti posvetil pomenu voda in ohranitvi vodnih virov ter drugim okoljskim vprašanjem.

V ustanovnem odboru festivala je tudi Rade Šerbedžija Foto: Andraž Gombač
V ustanovnem odboru festivala je tudi Rade Šerbedžija Foto: Andraž Gombač

BLED > Ustanovni odbor festivala sestavljajo Rade Šerbedžija (predsednik) ter člani Dunja Klemenc, Čedomir Kolar, Tanja Ribič, Nikola Kojo, Danijel Utješanović in Marko Gajič. Prvo srečanje ustanovnega odbora festivala je konec minulega tedna potekalo v prostorih Vile Bled.

Na njem so priznani mednarodni filmski ustvarjalci ob podpori mladih navdušencev z Bleda pozornost posvetili načrtovanju programa festivala, vizualni podobi in organizacijskim zadevam, je sporočil predstavnik za stike z javnostmi Bled Film Festivala Almir Flisar.

Osnutek načrta prvega Bled Film Festivala, ki bo prvo izdajo doživel junija 2014, predvideva tekmovalni program celovečernih filmov ter dva programa na temo voda - program dokumentarnih filmov in otroški program. Ob tem ob se bodo vrstili dogodki, kot so paneli in delavnice, ki bodo izpostavili nujnost ohranjanja vodnih virov ter drugo okoljsko problematiko. Načrtujejo tudi natečaj za mlade filmske ustvarjalce, ki bi s sodobnimi in široko dostopnimi tehnologijami ustvarjali kratke filme na temo zaščite okolja.

Organizatorji so prepričani, da bo festival kot platforma za spodbujanje izražanja filmskih ustvarjalcev ter kot medij, ki uporablja moč filma za porajanje okoljskih vprašanj, pritegnil pozornost tako slovenske kot svetovne javnosti. Obenem verjamejo, da bodo kakovostni filmi, gostje svetovnega formata ter zanimivi obfestivalski dogodki pritegnili tako lokalno prebivalstvo kot turiste.

STA


Najbolj brano