Trije slovenski filmi v New Yorku

V New Yorku bodo v aprilu prikazali tri slovenske filme. Film Roka Bička Razredni sovražnik bodo 6. aprila predvajali na festivalu First Time Fest, istega dne bodo na festivalu Panorama Europe zavrteli režiserski prvenec Marka Šantića Zapelji me. Na Tribeca festivalu pa se bo 21. aprila predstavil še Matjaž Ivanišin z dokumentarcem Karpopotnik.

Prizor iz filma Razredni sovražnik Foto: Arhiv Triglav Film
Prizor iz filma Razredni sovražnik Foto: Arhiv Triglav Film

NEW YORK > Bičkov film, ki je nastal v produkciji Triglav film, je od januarja že obiskal festivale v Palm Springsu, Kaliforniji, Clevelandu in Chicagu. Na newyorškem festivalu, ki bo potekal v bližini Broadwaya do 7. aprila, ga bodo pokazali med desetimi prvenci iz Nemčije, Izraela, Švedske, Nizozemske in ZDA. Organizatorji napovedujejo Michaela Moora, Petra Bogdanovicha, pa tudi Slasha, nekdanjega kitarista Guns N'Roses, ki se bo prvič predstavil kot filmski producent.

Razrednega sovražnika bodo dan prej, 5. aprila, predvajali tudi na festivalu v Minneapolisu, kjer med šestimi filmi tekmuje v programu novih režiserjev, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Šantićev prvenec Zapelji me je na festivalu Panorama Europe, ki bo potekal med 4. in 13. aprilom, uvrščen med 17 evropskih filmov, ki sestavljajo programe večine svetovnih festivalov, vendar jih ameriško občinstvo težko vidi. Pri pripravi festivala sodelujejo kulturni centri in ambasade, med slovenskimi veleposlaništvo v Washingtonu in SFC.

Film Zapelji me, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija, se je lani oktobra predstavil na filmskem festivalu v Varšavi, kjer je prejel posebno omembo žirije. Gostoval je še ne festivalih v Sofiji in Bergamu, prihodnji teden pa ga že čaka tekmovalni program v nemškem Wiesbadnu.

Ivanišinov dokumentarec so na Tribeca Film Festivalu, ki bo potekal med 16. in 27. aprilom, uvrstili v program viewpoint, v katerem bodo prikazali 23 filmov. V njem bodo prikazali tako igrane kot dokumentarne filme. Film po festivalu v Tribeci, ki ga je ustanovil Robert De Niro, čaka gostovanje v Lizboni in Rimu, so še sporočili SFC.

STA


Najbolj brano