Trije dnevi Jamajke

Prizorišče prireditve Gas Poletje je bilo v preteklih dneh stičišče ljubiteljev jamajške kulture in glasbe. Prvi mednarodni reggae festival Overjam je več kot odlično zapolnil manko nekajletne odsotnosti tovrstnih festivalov, ki so bili prej več let stalnica na tem območju.

V petek je občinstvo razvnel tudi Jah Mason Foto: Ana Cukijati
V petek je občinstvo razvnel tudi Jah Mason Foto: Ana Cukijati

VRTOJBA> Potem ko se je eden največjih evropskih reggae festivalov Rototom Sunsplash iz mesta Osoppo pri Vidmu preselil v Španijo in ko je svoja vrata zaprl tudi Riversplash na sotočju v Tolminu, so na širšem goriškem območju mnogi ljubitelji reggae glasbe in jamajške kulture ostali brez najljubših poletnih dogodkov. Overjam je tako zapolnil vrzel in navdušil mnoge obiskovalce, saj je bil točno to, kar so oboževalci reggae, dub in rocksteady ritmov več časa pogrešali.

Številne italijanske in slovenske nevladne organizacije in neprofitna društva so prirejala različne konference, posebej pa so poudarili perečo problematiko gradnje železnic za hitre vlake. Eno od teh naj bi gradili v bližini Trsta, čemur okoljevarstveniki in drugi ljubitelji narave nasprotujejo, pa ne zgolj zaradi hrupa in uničenja naravnega habitata mnogih živih bitij, ampak zaradi dejstva, da je v gradnjo takšnih železnic vpletena italijanska mafija, ki je svoje lovke že zdavnaj na široko razprostrla tudi na severu Italije.

Od četrtka do sobote so tako na prijetni in mirni lokaciji brez predaha potekale različne obfestivalske dejavnosti. Med njimi so bila tudi različna predavanja in okrogle mize z družbenokritičnimi tematikami. Osrednja sobotna govornica je bila Etiopijka Askale Selassie, nekdanja menedžerka jamajškega Marley's Studia in ustanoviteljica zavoda Empress Menen Foundation. Poslušalcem je zatrjevala in jih spodbujala: “Vi morate poznati namen, cilj, smisel tega, da ste na tem svetu.” Zanjo je glasba tista, ki posreduje osrednje sporočilo smisla - mir in ljubezen, ob tem pa je poudarila pomen sodelovanja med mlajšimi in starejšimi generacijami.

Osrednji festivalski dogodki so bili večerni koncerti mednarodne zasedbe nastopajočih. Na glavnem odru so v četrtek nastopili ZAA iz Srbije ter energična tržaška zasedba Makako Jump. Namesto napovedanega Jamajčana Sizzle, ki je svoj nastop odpovedal dan pred začetkom festivala, je navdušil nizozemski glasbenik Ziggi Recado. Miguel Collins alias Sizzla je bil namreč na Jamajki pred mesecem dni udeležen v policijski preiskavi, zaradi česar njegova agencija očitno ni uspela urediti in zagotoviti vsega potrebnega za prihod.

Petkov večer sta množici popestrili italijanski zasedbi Resistence in dub ter Train to Roots, občinstvo pa je razvnel tudi Jah Mason z Jamajke. Zadnji festivalski večer je začela najbolj znana slovenska reggae skupina Siti hlapci, ki je predstavila svojo novo ploščo, za katero napovedujejo, da bo izšla septembra. Za njimi so za plesno rocksteady evforijo poskrbeli Tržačani The Autentics, kot zadnja pa je na oder stopila zasedba Zion Train iz Velike Britanije.

Živahno je bilo ves čas tudi na treh drugih lokacijah, kjer so nastopile manjše lokalne zasedbe ter domači in tuji DJ-i in MC-ji.

Člani kulturnega društva Trieste in levare so prišli na idejo o festivalu že lani maja, a raje kot da bi v dveh mesecih pripravili nekaj “na hitro”, so počakali, da je ideja dozorela. Z lokalnimi oblastmi niso imeli težav pri pridobivanju dovoljenj in drugih potrebnih dokumentov, kar jih je izredno veselilo in zato upajo na vnovično sodelovanje tudi prihodnje leto. Organizatorji, med katerimi so bili poleg zagnanih Tržačanov tudi mnogi Slovenci, predvsem iz vrst KUD BigUp, Kurz Rock Vibe ter iz društva Mladi Renče-Vogrsko, se pri ničemer niso ušteli in so tridnevni festival več kot profesionalno tudi izpeljali.

“Za to lokacijo smo se odločili, ker se nam zdi Slovenija veliko bolj odprta za reggae kulturo kot italijanska konservativna javnost. Nismo želeli nadomestiti Rototom Sunsplash festivala, ker je s svojo veličino nenadomestljiv, hoteli smo znova spodbuditi reggae mehanizem na tem področju,” je povedal Andrea Cossu iz vrst prirediteljev. Pravijo, da so se vsa njihova pričakovanja izpolnila, odziv obiskovalcev pa še utrjuje njihovo željo, da bi Overjam postal stalnica.

Na prvem Overajam festivalu so na večer zabeležili približno tisoč obiskovalcev, prostor za kampiranje je bil nabito poln, žal pa je vročina in pripekajoče sonce v popoldanskem času marsikomu pustila grenak priokus. “Manjka nam voda,” so si bili enotni obiskovalci, med katerimi je bilo daleč največ Italijanov, ki so očitno tak festival najbolj pogrešali. Prišli so tudi Francozi, Avstrijci, Madžari, Hrvati in po številu drugi po vrsti - Slovenci.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano