Tri primorska železa v ognju letošnje Eme

Če pustimo ob strani vprašanje, zakaj je za Slovenijo v teh težkih časih udeležba na festivalu za popevko Evrovizije sploh potrebna, bomo nocoj na Emi dobili slovensko pesem, ki nas bo zastopala v Kobenhavnu. Med povabljenimi zasedbami in izvajalci “tekmovalci” so kar trije primorski.

Rudi Bučar Foto: Maja Pertič Gombač
Rudi Bučar Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA, PRIMORSKA > Zaupali so nam, kako gledajo na Emo in za kakšne skladbe so se odločili.

Tinkara Kovač pravi, da je skladba Spet/Round and round, za katero je glasbo in aranžma prispeval Raay, besedilo pa poleg Tinkare podpisujeta še Hannah Mancini in Tina Piš, logično sosledje glasbenega ustvarjanja za njeno prihodnjo ploščo: “Zelo težko bi bilo narediti skladbo v tako kratkem času in prav za to priložnost. Ker sem bila k sodelovanju povabljena, sem izbrala zadnjo skladbo, ki smo jo ustvarjali z ekipo. Do Eme nimam nobenega predsodka. V prvi vrsti to ne sme biti modna revija, izbor banalnih melodij z banalnim sporočilom, ampak zrcalo ustvarjanja slovenske glasbe, četudi v angleškem besedilu. In če tako jemljemo ta projekt, bo sporočilo letošnje Eme zagotovo ogledalo naše družbe skozi pesmi naših glasbenikov. Vsaj naša skladba bo taka. Vidim pa, da se stališča in usmeritve projekta Ema, hvala bogu, spreminjajo v pozitivno smer.”

Samuela Lucasa, za katerega marsikdo ne ve, da je doma s Škofij, je vabilo na Emo prijetno presenetilo. Z Nerminom Puškarjem bosta predstavila skladbo Masquerade. “Vabilo na Emo je prišlo, ko sem dobil v roke res dobro skladbo. Masquerade je zelo zahtevna, napisal jo je Nermin Puškar v sodelovanju s Krešimirom Tomcem, članom zasedbe Cubismo, in izvrstnim kitaristom Igorjem Leonardijem. Do sodelovanja z Nerminom je prišlo zelo spontano: poznava se že nekaj let, od nekdaj sva želela skupaj zapeti, in to se je sedaj tudi zgodilo. Želiva si, da občinstvo začuti tako energijo, kot jo midva občutiva pri prepevanju te skladbe - ko ti enkrat zleze pod kožo, te popolnoma osvoji.”

Rudi Bučar je za izvedbo avtorske skladbe Tja k sodelovanju povabil skupino Elevators, s katero so ustvarili eno redkih popevk v slovenščini na letošnji Emi, in edino z eksplicitno družbenokritično vsebino: “Eme ne doživljam kot tekmovanje, v njej vidim predvsem priložnost, da skladba pride do čim več poslušalcev. Res mi veliko pomeni, da lahko sodelujem z Elevators, ki so gotovo eden najboljših skupin pri nas ali celo na Balkanu. Naša skladba je v primerjavi z ostalimi morda najbolj brezkompromisna. Če želiš kaj povedati, moraš na Emi to povedati v treh minutah, mi pa živimo v času, ko je treba še toliko več povedati, zato je pesem vsebinsko družbeno kritična, a vseeno optimistična, saj sem po naravi optimist. Sem pa tudi zagovornik slovenščine. Na Evrosongu glasbeniki zastopajo države, in če je že naša skladba rock'n'roll brez kakih slovenskih etno elementov, naj bo vsaj besedilo v slovenščini. Nenazadnje Srbi zmagujejo v srbščini, mar ne?”

MPG, MS


Najbolj brano