Tolkala brez meja

Ste kdaj prišli iz službe domov, mož pa je z nogami na mizi gledal nogomet in se ni menil za nered po hiši? Nastane grozen prepir, ki se kmalu tudi umiri. Zakonca namreč ugotovita, da je odvečno energijo bolje usmeriti v druge aktivnosti … To je samo ena od duhovitih zgodb, ki jih na koncertih simpatično, doživeto in predvsem mojstrsko uglasbita Simon Klavžar in Jože Bogolin, člana Slovenskega tolkalnega dua. Minuli petek sta nastopila v Bukovici.

Slovenski tolkalski duo je na nastopu v Bukovici ponudil same presežke Foto: Bogo Rusjan
Slovenski tolkalski duo je na nastopu v Bukovici ponudil same presežke Foto: Bogo Rusjan

BUKOVICA>Simon Klavžar in Jože Bogolin se izpopolnjujeta na Visoki šoli za glasbo v Münchnu pod mentorstvom prof. dr. Petra Sadla, enega najuspešnejših tolkalcev na svetu. Tandem sta od leta 2006, s svojim živim, živahnim, temperamentnim skupnim igranjem in izvirnim izborom skladb pa osvajata tako žirije na prestižnih tekmovanjih po svetu kot obiskovalce najrazličnejših koncertnih prizorišč.

Slovenski tolkalni duo (Slovenian Percussion Duo) kot ga predstavljata Klavžar in Bogolin, je namreč veliko več kot zgolj klasična komorna zasedba za koncertno dvorano, saj z enakim žarom in profesionalno držo nastopa tako v prostorih alternativne Metelkove v Ljubljani ali na Čadrg Records festivalu, kot v Carnegie Hallu v New Yorku. In tudi na Petkove glasbene večere v Kulturni dom Bukovica sta izvrstna tolkalca pripotovala iz Nemčije, se po koncertu prav tako s vso vnemo in radoživostjo podala na pot v Frankfurt.

Ker jima je glasba izziv, ker sta do nje iskrena, in ker so jima pomembni le tisti, ki jima glasbo posredujeta, postane doživetje njunega koncerta enkratna glasbena pustolovščina. Vrhunska umetnika na odru razstavita pisan laboratorij tolkal, čeprav svoje vražje hitre spretnosti še najraje razkazujeta na marimbah. Že v uvodni skladbi Octabones kot jo je napisal izraelski skladatelj Adi Morag lahko občudujemo njuno sinhrono glasbeno govorico, saj izvedba zahteva tudi igranje po partnerjevi marimbi. Inovativnost povezovanja stare baročne glasbene oblike in modernih ritmov in harmonij na marimbi in vibrafonu nato obelodani Passacaglia (avtorica je Anna Ignatowicz-Glinska).

V Bukovici bi navdušenje zagotovo izrazil tudi Bela Bartok ob izvedbi priredbe 3. stavka njegove plesne suite (Tanz suite) kot jo je priredil in interpretiral Slovenski tolkalni duo. Bogolin in Klavžar pa sta tudi odlična animatorja in tako sta pred izvedbo skladbe Echtonan skladatelja Alexeja Gerassimeza vse obiskovalce naučila mojstrstvo kanona in jih tako domiselno povabila v skrivnosti glasbenega minimalizma.

Ta razkošna avantura je svoj epilog dobila v skladbah Ultimatum II in Sex in the kitchen skladatelja Nebojše Jovana Živkovića. Tolkala so tu opravljala najrazličnejše vloge, energična in duhovita tolkalca pa sta njihovim zmožnostim dodala še lastne zabavne teatralne dogodivščine. Skratka, Slovenian percussion duo je na 9. Petkovem glasbenem večeru v Bukovici ponujal same presežke, ki so lahko še kako dobra popotnica aktivistom Glasbenega društva NOVA za pripravo ciklov tudi v prihodnje.

TATJANA GREGORIČ,

Radio Koper


Najbolj brano