To je “download” generacija!

Na platno Art kina Odeon jutri ob 20. uri prihaja Izlet, prvenec režiserja in scenarista Nejca Gazvode. Film, ki je bil narejen z izjemno nizkim proračunom in posnet v samo štirinajstih snemalnih dneh povečini v slovenski Istri, je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel največ vesen: za najboljši scenarij, za glavno igralko in glavnega igralca, glasbo in montažo.

Prizor iz filma Izlet; v ospredju Nina Rakovec, zadaj Luka Cimprič (levo) in Jure Henigman
Prizor iz filma Izlet; v ospredju Nina Rakovec, zadaj Luka Cimprič (levo) in Jure Henigman 

IZOLA> Trije prijatelji, stari nekaj čez dvajset let, se odpravijo na morje, na nekajdnevni izlet. Na prvi pogled sicer navaden izlet postavi na kocko njihovo prijateljstvo. Skozi življenjske dialoge in situacije film pripoveduje zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v današnjem svetu.

Čeprav ni bil ravno množično obiskan, pa je bil Izlet v Ljubljani pri občinstvu povečini dobro sprejet. Kako ocenjujejo odziv občinstva, smo povprašali vse tri igralce v filmu: Nino Rakovec, ki v Izletu igra živahno Živo, Luko Cimpriča, ki igra Andreja, in Jureta Henigmana, ki v filmu odigra vojaka Gregorja.

“Vse preveč mladih režiserjev do svojega prvega filma pride zelo pozno ali sploh ne, jaz pa sem se odločil, da bom vse svoje moči vložil v celovečerni prvenec. Namenil sem se narediti generacijski film z malo igralci in s preprosto zgodbo, ki pa bo hkrati govoril o pomembnih stvareh - o odraščanju in koncu otroštva, o prijateljstvu in ljubezni ter o težavah, ki jih prinese življenje in na katere nimaš vpliva, ampak se moraš z njimi spopasti,” je ob neki priložnosti o filmu Izlet povedal Nejc Gazvoda. Scenarist in režiser bo jutri gost izolske premiere, po projekciji pa se bo z njim pogovarjala sodelavka PN Biljana Pavlović.

Nina Rakovec, dobitnica vesne za najboljšo igralko, sicer pa dramska igralka v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, je z odzivom občinstva zadovoljna, čeprav bi pričakovala, da si bo film ogledalo več izobražencev v starostni skupini od 18 do 35 let, iz generacije torej, o kateri film govori. A če filmu gledalci že kaj očitajo, so to ponekod nenaravni dialogi. Rakovčeva je glede tega prepričana, da se zdi Slovencem lasten knjižni ali pogovorni jezik na filmu nenaraven: “V filmu govorimo pogovorno slovenščino, a se je komu kakšna replika kljub temu zdela nekoliko neobičajna. Večina gledalcev pa je film zelo dobro sprejela. In to me razveseljuje.”Jure Henigman, dobitnik vesne za najboljšega igralca v filmu Izlet, je kljub dobremu odzivu občinstva, vendarle nekoliko razočaran: “V Ljubljani bi vseeno pričakoval, da si bo film ogledalo več ljudi, a je ta generacija preveč pasivna. To je 'download' generacija. Pri občinstvu, ki je film videlo, pa je bil zelo lepo sprejet in na to sem ponosen.”

Luka Cimprič je mnenja, da je po občutkih, kako so film sprejeli, treba vprašati gledalce. Sam pa je zelo vesel, da je ta film sploh nastal: “Bili smo skoraj brez kakršnegakoli proračuna, posneli smo ga v štirinajstih snemalnih dneh. A na to, da smo uspeli povedati zgodbo in uresničiti svojo idejo, sem zares ponosen.”

Vsi trije igralci so na lanskem Festivalu slovenskega filma prejeli tudi nagrado revije Stop za najboljše igralske dosežke.

MAJDA SUŠA


Najbolj brano