• Jure Longyka je za mnenje o Tinkarinem En majhen poljub v živo povprašal tudi Petra Lovšina. Ta je zapel na plošči, a se ji na odru ni pridružil, je pa potrdil, da mu je njena različica všeč.
  Jure Longyka je za mnenje o Tinkarinem En majhen poljub v živo povprašal tudi Petra Lovšina. Ta je zapel na plošči, a se ji na odru ni pridružil, je pa potrdil, da mu je njena različica všeč.
  Foto: Maja Pertič Gombač
 • Tinkara Kovač je ploščo Rastemo v predstavila ob spremljavi  petčlanske zasedbe
  Tinkara Kovač je ploščo Rastemo v predstavila ob spremljavi petčlanske zasedbe
  Foto: Maja Pertič Gombač

Tinkarine priredbe priredb

petek, 21. december 2012, 12:12

Čeprav je nemalokrat osvajala veliki oder Gallusove dvorane, se je predsinočnjim Tinkara Kovač s svojim zrelostnim izpitom - ploščo priredb Rastemo, predstavila na nenavadnem, a nadvse prijetnem večeru v Klubu Cankarjevega doma.

LJUBLJANA> Nenavaden, v nadvse pozitivnem pogledu, je bil namreč večer, na katerem se je glasba družila s pripovedmi o njenem nastanku, o zgodovini. Nenazadnje je plošča Rastemo sestavljena iz enajstih legendarnih skladb, ki koreninijo v nekdanji skupni domovini. Novo preobleko jim je s Tinkaro Kovač sešil Iztok Turk, ki je bil tokrat zgolj v vlogi poslušalca. Kar pa je pomenilo, da so pesmi, ki jim je Turk na plošči povečini vlil precej sodobno, na trenutke pa tudi retro elektronsko dušo, ob tokratni priložnosti zazvenele še v novih novih različicah - bliže izvirnikom. Te so v mnogih primerih zazvenele tako, kot bi bile skladbe od vekomaj njene. Ta pojav je bil gotovo najbolj opazen že pri prvi, nekdaj Smakovi Je to res, ki je najbrž tudi po zaslugi prepesnitve Draga Misleja Mefa, kakor je kasneje povedala v pogovoru z gostiteljem večera Juretom Longyko, “najbolj njena”. Tako njena, da mnogi mislijo, da jo je sama napisala. Precej “bolj njena” kakor na plošči je v akustični različici zazvenela Lovšinova En majhen poljub, ki je morda edini šibek člen Albuma. Česar ne moremo trditi za Brecljevo Rastemo - tako na plošči, podkrepljena z diskretno elektroniko v duhu časa, kakor v živo, ostaja mojstrovina, ki ji je Tinkara spoštljivo vdahnila novo, bržkone uspešno življenje. Najpresunljivejša, tako na plošči kot v klubu Cankarjevega doma, ostaja Kovačičeva Nič novega pod mesecem, pri kateri so se pevki na odru pridružile članice pevskega zbora Kombinat, ki so vsebini o stiskah mame v spominih otroka še dodale emotivni naboj. Večer je Jure Longyka popestril s pogovori, tako s Tinkaro kakor z njenimi sopotniki: snovalcem ovitka in strokovnjakom za kič Borisom Bradačem, glasnico Kombinatk Maksimiljano Ipavec in avtorjem novega videospota Valerijem Zupanom, ki ga je tudi premierno predstavil. Po Benčevi, tokrat resnično Tinkarini zasvajajoče temačni Gvendalini, se je program prelil v njene znane uspešnice. Ob vedenju, da bo pevka spomladi drugič mama, je Veter z juga tokrat odzvanjala še posebej pretresljivo.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Povej naprej: