Tinkara na Danskem osvaja nove oboževalce

Tinkara Kovač, ki bo v četrtek s pesmijo Spet/Round and Round zastopala Slovenijo na Eurosongu, v Koebenhavnu kljub obilici dela uživa, prve dni pa so si slovenski predstavniki ob lepem vremenu privoščili tudi nekaj oddiha.

Tinkara Kovač z Emmo Marrone Foto: Vir: Facebook Tinkara Kovač
Tinkara Kovač z Emmo Marrone Foto: Vir: Facebook Tinkara Kovač

KOEBENHAVN > Vendarle ni vse le zabava: “Vsak dan delamo od jutra do večera, pred spanjem pa si vzamemo čas za pogovor o tem, kako je bilo in kaj bi lahko izboljšali. Jaz pa ponoči še sanjam, tako da ni miru.”

Tinkara Kovač je v sodelovanju z Vseslovenskim združenjem malih delničarjev (VZMD) na Danskem poskrbela tudi za celovito predstavitev podobe Slovenije: “V torek je potekal slovenski dan. Najprej smo obiskali slovensko veleposlaništvo, kjer smo se spoznali z ljudmi z različnih ambasad. Azerbajdžanski veleposlanik mi je podaril njihovo tipično 'oštro' pijačo, ki jo je pospremil z navodilom, naj je ne pijem, preden grem na oder. Opozorili smo na Slovenijo in naše močne blagovne znamke. Gre pravzaprav za to, da smo Eurosong izkoristili, da ustvarimo sinergije, ki niso nujne samo na odru,” je pojasnila.

Tinkara poudarja, da so jo ljudje počasi začeli spoznavati, izjemno so navdušeni nad flavto, “ki je res nekaj posebnega. Dejstvo je, da na svetu ni veliko pevk flavtistk. To so prepoznali in ugotovili, da to ni playback. Tako je bilo tudi na včerajšnjem koncertu, ki smo ga imeli z bendom v živo. Povabili so nas, da bi še enkrat nastopili čez dva dni,” je povedala slovenska predstavnica.

Stavi na Emmo Marrone

Pravi, da ljudem njena glasba postaja vedno bolj všeč, v Skandinaviji pa naj ne bi bilo veliko glasbenikov s takšnim, angleško-ameriškim zvokom. “Dobivam veliko fenov, Španci pa so me na rdeči preprogi pričakali z refrenom moje pesmi,” dodaja Tinkara, ki stavi na italijansko predstavnico Emmo Marrone.

Obiskala je tudi njen koncert pred dvema dnevoma. “Ima podoben pop-rock moment, koncerte v živo z bendom. Nisem tako vizualen tip, sem bolj slušna, zato bolj poslušam in me fascinirajo bolj fini komadi,” pojasnjuje Tinkara.

Očarana nad televizijskim šovom

Sicer pa Eurosong ponuja vrsto vizualnih presežkov: “To je največji mednarodni televizijski šov in za vizualne sladokusce je ogromno odrskih vragolij. Pred nami imajo na odru trampolin, tako da pevec skače in poje - samo občudujem ga, kako mu to uspeva. Tudi to je Eurosong.”

Pevka verjame v slovensko pesem, ki je zelo intenzivna tako po besedilu kot glasbi. A vendarle so skrbno zasnovali tudi vizualni nastop: “Z obleko simboliziram peščeno uro, kamenčki na njej so pesek - čas, ki se izteka, in svet, ki se vrti. Proti koncu skladbe se pri slovenskem besedilu zgodi prerod, govorim o tem, da se moramo ljudje na novo roditi. Takrat s flavto razbijem modrino okoli sebe, ki se razleti na tisoč koščkov in se spremeni v zlato.”

STA


Najbolj brano