Tekmovanja kot odsev dela in strasti

18-letni oboist Peter Lacković je na lanskem 42. tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije v 2. B kategoriji osvojil najvišjo zlato plaketo. Dobrovoljen, nasmejan, družaben, zgovoren mladi glasbenik iz Šempasa, ki igra na vrhunsko oboo znamke Ludwig Frank Oboes, želi študij nadaljevati na akademiji v Freibourgu.

Peter Lacković Foto: Osebni Arhiv
Peter Lacković Foto: Osebni Arhiv

ŠEMPAS > “Ko sem pri sedmih letih prišel na prvo lekcijo, sem si predstavljal, da bom kar takoj začel igrati. A sem se zmotil, saj sva s profesorico Andrejo Konjedic Lenardič najprej začela z dihalnimi vajami in nato z uvajanjem na ustnik. Bil sem razočaran in prepričan, da me ne razumejo. Učiteljica mi je nato razložila, da je ustnik najbolj pomemben del oboe, saj prispeva 80 odstotkov, ali celo več, k uspešnemu igranju tega inštrumenta. Še danes se spomnim, kako sem si v tistem trenutku oddahnil in odtlej z velikim spoštovanjem gledal na to precej delikatno glasbilo,” pripoveduje Peter Lacković toplem zavetju domačega okolja. Ob občudujoči podpori staršev (moralni, denarni in s prevozi) je po šestih zelo uspešnih, poučnih, pa tudi zabavnih letih v Glasbeni šoli Nova Gorica šolanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, najprej pri profesorici Maji Kojc, zadnji dve leti pa pri profesorici Irmgard Anderl Krajter.

Čeprav se mu je pri selitvi v Dijaški dom Ivana Cankarja v slovensko prestolnico pridružil tudi devet minut mlajši brat dvojček, kitarist Matej, ta zanj ni bila enostavna, in neznani svet je najprej doživljal živčno, celo evforično. A vodilo ga je zavedanje o nujnosti tovrstnih sprememb pri nadaljnjem napredovanju in Peter je prav kmalu vzljubil novi stil življenja in šolanja. Na tem zdravo ambicioznem mladostnem glasbenem popotovanju so mu bila v veliko pomoč tudi izpopolnjevanja pri tujih profesorjih na različnih seminarjih (Mateju Šarcu, Clari Dent Bogany, Michaelu Tavernaru, Germanu Diaz Blancu), letos pa se odpravlja k profesorju Lucasu Maciasu Navarru, pri kateremu želi nadaljevati svoj študij na akademiji v Freibourgu. Zlate plakete na regijskih in državnih tekmovanjih in na mednarodnem tekmovanju v Povolletu v Italiji še dodatno zaznamujejo njegovo jasno začrtano glasbeno pot: “Tekmovanja so nujno zlo, a tudi sestavni del glasbene kariere, saj rezultati pomembno odločajo o sprejetju ali zavrnitvi tvoje aplikacije na določeno akademijo. Tekmovanja so odraz tvojega dela, strasti in talenta, čeprav ne odražajo vednotega, kar lahko zmoreš.”

Ob marljivi in redni vadbi svojega inštrumenta, se Peter z enako vztrajnostjo posveča tudi komorni in orkestrski igri, saj je prepričan, da se le na tak način nauči poslušati druge, si izostri dinamiko in spozna dela najsijajnejših skladateljev. Njegov izbrani glasbeni mojster pa je Antonio Vivaldi, čeprav obožuje tudi klasicistična dela in skladbe iz obdobja med klasiko in romantiko. Seveda pa Peter ni ujetnik sveta klasične glasbe, saj se zelo rad veliko pogovarja in druži s prijatelji, rad prisluhne tudi glasbenim skupinam kot sta Kings of Leon in Rise Against, kar precej prostega časa pa namenja teku in sprehodu s psičkama Iro in Mišo.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano