Tekmovalnost ne sme skaliti odnosov

24-letni pianist Marko Kanalec je študent Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, hkrati pa lanskoletni najvišje uvrščeni primorski pianist v III. b kategoriji na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije, TEMSIG.

Marko Kanalec Foto: Osebni Arhiv
Marko Kanalec Foto: Osebni Arhiv

KOPER > Z 90 točkami si je prislužil srebrno plaketo in drugo nagrado, kot najboljši primorski študent v najvišji možni kategoriji pa je prejel tudi posebno nagrado Radia Koper, snemanje v studiu Hendrix, kjer nam je v pogovoru razkril tudi nekaj čisto zasebnih zanimivosti.

Čeprav je doma iz Drežniških Raven, smo ga v preteklih letih redko srečali na primorskih odrih, saj se je po končani nižji glasbeni šoli v Kobaridu vpisal na Glasbeno gimnazijo v Velenju, kjer je lahko ob klavirju študiral tudi orgle. Nad tem instrumentom se je navdušil že kot sedmošolec in spodbudam svoje tedanje učiteljice Tatjane Cimprič se mora zahvaliti, da je postal tudi uspešen organist. Na državnih tekmovanjih je z orglami dosegal celo višje rezultate kot s klavirjem: kot pianist je leta 2004 prejel zlato plaketo in tretjo nagrado, kot organist pa dve leti kasneje ob zlati plaketi še prvo nagrado. Zelo visoko uvrstitev (peto mesto) je zabeležil tudi na Evropskem tekmovanju mladih orglavcev leta 2007 v Ljubljani.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gost tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo pianist Marko Kanalec. Ob pogovoru boste lahko prisluhnili tudi njegovim izvedbam Schubertovih Treh klavirskih skladb.

Pa vendar je po duši ostal predvsem pianist, ki se je po znanje na akademski ravni odpravil v tujino. V Avstriji, v Gradcu, je iskal dobrega profesorja, a je še prej tam našel ljubezen. Čeprav je njegova izbranka prav tako Primorka in tudi pianistka, Ajda Kljun (zdaj že Kanalec), sta se prvič srečala na sprejemnem izpitu. Njuni življenjski poti sta zdaj že združeni, kar se pozitivno odraža tudi na študijskem področju, na profesionalni poti pa se tu in tam znajdeta tudi kot rivala. Vendar, kot pravi Marko, iz rezultatov enega tekmovanja ne smemo vleči prevelikih zaključkov in tudi z rivalstvom se je treba naučiti živeti, saj ima večino prijateljev med glasbeniki, zato tekmovalnost ne sme skaliti pomembnejših medčloveških odnosov. V zadnjem letu jih z Ajdo uspešno krepita tudi kot klavirski duo, v katerem sta združila svoje moči, ki jih bosta v bližnji prihodnosti razkazovala v projektu Live Music Now, za katerega sta bila izbrana na avdiciji fundacije Yehudi Menuhin.

Poleg tega je Marko lani spomladi kot eden od treh izbranih študentov klavirja zastopal graško univerzo na Univerzi za glasbo v Krakowu. Decembra se je na mednarodnem tekmovanju Marta Debelli v Gradcu uvrstil v finale in osvojil četrto mesto, nastopil pa je tudi v ciklu Sožitje zvokov Glasbene šole Tolmin v organizaciji kobariške občine.

Ob rednem študiju je obiskoval številne mojstrske tečaje in svoje znanje poglabljal pri profesorjih, kot so: Sijavuš Gadžijev, Lovro Pogorelić, Laszlo Baranyay in Balasz Szokolay, pri katerem je leta 2012 tudi z odliko diplomiral iz koncertne smeri. Leto kasneje je prav tako z odliko zaključil še študij pedagoške smeri, letos pa bo kot koncertant magistriral v razredu prof. Otta Niederdorferja, ki je na magistrskem študiju mentor tudi Markovi soprogi Ajdi. Kako torej poteka zakonsko življenje dveh študentov klavirja? Je en klavir dovolj za vaje obeh? “Nikakor ne, saj vadiva vsak po pet, šest, včasih tudi več ur na dan in če bi se morala izmenjati na istem klavirju, nama ne bi ostalo več časa za druženje. Tu pa se pokaže prednost graške univerze, ki nudi prav vsem študentom dovolj prostora za vajo. Druga prednost je seveda izvrstna organiziranost študija, širok nabor izbirnih predmetov in seveda kakovost posameznih profesorjev. Pedagoška smer pa nudi tudi obilo praktičnega znanja in izkušenj s poučevanjem, s katerim si bom vsekakor že v bližnji prihodnosti moral služiti kruh.”

Ker bo Marko Kanalec kot Zoisov štipendist verjetno moral iskati zaposlitev v Sloveniji, bomo imeli verjetno že v tem letu dva nova klavirska pedagoga. Oba upata, da ju bo potrebovala kakšna primorska glasbena šola, lahko tudi dve.

LEA HEDŽET,

Radio Koper


Najbolj brano