Teden posebnosti

Novogoriški Teden arhitekture in prostora v organizaciji Društva primorskih arhitektov se je izkazal za dobrodošlo vsebinsko dopolnitev razmišljanja o mestu, v katerem živimo.

Iz Atlasa posebnih krajev: nogometno igrišče oziroma stadion pod Košuto v Selah / Zell (Avstrija)
Iz Atlasa posebnih krajev: nogometno igrišče oziroma stadion pod Košuto v Selah / Zell (Avstrija) 

NOVA GORICA> Pokazalo se je tudi, da mesto obrača svoje generacije. Tiste prve, ki so ga začrtale, in tiste druge, ki so to začrtano izvajale, se nekako umikajo tretjim, ki so mesto živeli in ga sedaj spreminjajo od znotraj.

Med številnimi dogodki, s katerimi so posegli tako v kulturno dediščino kot v sočasno sondiranje prostora in interakcijo s prebivalci mesta, je po svoji posebnosti in intimnosti izstopil dogodek na Bevkovem trgu. Predstavitev trojezičnega Atlasa posebnih krajev/ Atlas der besonderen Orte/ Atlante dei luoghi particolari, ki so ga pripravili skupaj z društvom Unikum z avstrijske Koroške. Atlas je literarno-fotografski projekt, s katerim so v preteklih letih odkrivali posebne kraje na avstrijskem Koroškem, v Furlaniji-Julijski krajini in Sloveniji, vedno ob meji in daleč od glavnih prometnic.

Kot je na predstavitvi povedal Emil Krištof iz Unikuma, so v projektu, podprtem z evropskimi sredstvi, ter v partnerstvu s Postajo Topolove in društvom Opoka iz Medane, na novo odkrili ogromno izjemnih krajev, ki niso v središču pozornosti, in ugotovili, da se velike stvari lahko dogajajo tudi v majhnih krajih. “Kdor se poda v te kraje in se vanje poglobi - z vsemi čuti, ki jih premore -, se iz njih vrača spremenjen in obogaten.

Kraje so razporedili v 24 kategorij, med njimi so npr. trije izviri (na Koroškem, v Furlaniji, Sloveniji), tri koče, tri gore, trije vodnjaki, trije pašniki, tri pokopališča, tri gostilne, tri vasi, tri železniške postaje, tri nogometna igrišča ...

72 izbranih posebnih krajev so opisali in posneli umetniki in umetnice, ki so bili poslani na te prostore brez vnaprejšnjih informacij, da bi svoje vtise literarno in fotografsko predelali. Med avtorji, ki so posebne kraje opisovali, tako najdemo Majo Haderlap, Tajo Kramberger, Micheleja Obita, Andreja Rozmana Rozo, Marka Stabeja, Vido Zei in druge, atlasu na pot pa je pisal Drago Jančar. Fotografirali so Hanno Hardt, Paolo Camuzzi, Luca Laureati, Johannes Puch, Arnold Poeschl in Katarina Sadovski.

Unikum s svojimi umetniškimi srečanji nadaljuje tudi še v teh dneh. Pred kratkim so na pohodu proti toku v Škocjanskih jamah izvedli glasbene točke, prav jutri pa se podajajo v Tržič (Monfalcone), kjer bodo na prizorišču izliva Soče in pod naslovom Zgrajeno na pesku opazovali nezakonita kolišča, arhitekturo lesenih koč, deloma porušene in opuščene zgradbe. Projekt je zasnovala avstrijsko-italijanska skupina arhitektov Feld72. Sodelujoče (ki prispevajo vstopnino 35 oziroma 50 evrov) čaka večurni pohod, ki jih bo korakoma vodil v neznani, skorajda surrealen svet, zaključni prizori, ki jih sodelujoči lahko sooblikujejo, pa se bodo zgodili na plaži pri Tržiču.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano