Svirel se vse bolj sliši

Festival in mednarodno glasbeno tekmovanje Svirel 2012, ki se je že četrtič odvijalo na Krasu, se je v nedeljo sklenilo s koncertom finalistov ter izborom najboljše komorne skupine in absolutnega zmagovalca med solisti.

Nežka Prosenjak je za absolutno zmago prejela tudi kipec Zlata Svirel, delo kiparja Mihe Makovca Foto: Bogdan Macarol
Nežka Prosenjak je za absolutno zmago prejela tudi kipec Zlata Svirel, delo kiparja Mihe Makovca Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA> V organizaciji Kulturnega društva Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana (UPOL), ki že od leta 2009 poživlja glasbeno spomladansko dogajanje na Krasu, se je v okviru tekmovanja in festivala Svirel 2012 od srede do nedelje v Štanjelu glasbeno kalilo 109 solistov in 20 komornih skupin, sestavljenih iz pihal, trobil in tolkal. Solisti so bili razvrščeni v osem, skupine pa v pet starostnih skupin pet razredov - najmlajši so šteli manj kot 12 let, večina jih je bila stara do 24 let.

Osnovni cilj mednarodnega tekmovanja Svirel je promoviranje orkestrske kulture, solistične in komorne igre, izmenjava izkušenj med mladimi glasbeniki, spodbujanje mladih k nadaljnjemu glasbenemu izobraževanju in iskanje nadarjenih mladih glasbenikov. “Dober glas o Svirelu je segel že prek meje, saj so se 87 solistom iz Slovenije - 22 je bilo Primorcev - ter 14 skupinam iz Slovenije (štiri so primorske), letos pridružili tudi glasbeniki iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Švice, Srbije, Madžarske in Avstralije,” je povedal Svirelov umetniški vodja Simon Perčič.

Člani mednarodne žirije Aleš Kacjan, Oto Vrhovnik, Aleš Klančar, Alessandro Fossi in Pierre Thilloy so bili tudi mentorji sočasnih mojstrskih tečajev in seminarjev. Žirija je kar 65 udeležencem podelila zlato priznanje, kar pomeni, da so prejeli vsaj 95 točk od možnih 100. Med temi so bili izbrali še finaliste, ki so dobili pravico nastopa na predsinočnjem, sklepnem koncertu. Oder Kosovelove dvorane so si delili solisti Gabiele Petracco na malem bobnu, flavtistki Jagoda Krzeminska in Jagoda Pietrusiak, vibrafonist Luka Poljanec, oboist Tamas Daniel Csury, Nežka Prosenjak na marimbi, Jani Leban na marimbi,saksofonist Martin Skubin (Leban in Skubin sta z 98 točkami najvišje uvrščena Primorca) in pozavnist Žan Tkalec. Med skupinami sta se predstavili Trio L Arlequin in Kvintet Anemos iz Vidma. Slednja je tudi zmagala in poleg denarne nagrade prejela tudi možnost koncerta v okviru Festivala Ljubljana ter novo skladbo skladatelja Thilloya, ki jo bo napisal posebej za ta sestav.

Absolutna zmagovalka je postala 16- letna Nežka Prosenjak, učenka glasbenega konzervatorija v Mariboru, doma iz Raven na Koroškem, ki je domov odnesla denarno nagrado in kipec Zlata Svirel, delo Mihe Makovca ter možnost solističnega nastopa z Orkestrom slovenske vojske in novo Thilloyevo skladbo. “Vsako leto so udeleženci bolje pripravljeni. Marsikateri - med njimi so razveseljivo tudi vse številčnejši Primorci - je popolnoma enakovreden svojim starejšim kolegom in tem iz tujine. Ko spremljamo glasbeno pot zmagovalcev iz prejšnjih let, nas navdaja z optimizmom tudi dejstvo, da večina nadaljuje kariero v glasbi ter da še naprej nizajo uspehe,” je ocenil mlade glasbenike Perčič, ki dirigira tudi Upolu.

Na festivalskih koncertih so komorne skupine nastopile tudi na šestih koncertnih prizoriščih po Krasu, v cerkvah v Svetem, Šmarjah in Kazljah, kulturnem domu v Gorjanskem ter v Kosovelovem domu, kjer je bil otvoritveni in sklepni koncert. “Domačini, ki so se številčno udeleževali koncertov, so Svirel očitno že posvojili, saj smo bili povsod dobro sprejeti, v Štanjelu je bil tudi sejem kulinarike in domače obrti,” je povedal Perčič.

Da umetnost ne pozna meja, sta dokazali tudi dve spremljajoči razstavi v nedeljo v Kosovelovem domu. Fotograf Marjan Krebelj se je predstavil s fotografijami na temo Dear Japan, skupina slikarjev samoukov s Krasa z mentorico Anamarijo Samec pa s slikami, ki so nastale v dneh letošnjega festivala.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano