Svetovni prvak v “oberkrainer” glasbi

Anže Počkar si je ta zavidljivi naslov priboril leta 2011 v Nemčiji, lani pa se je najbolje odrezal v 1.c kategoriji državnega tekmovanja TEMSIG in si s tem izboril tudi prostor v naši rubriki Primorski glasbeni talenti.

Anže Počkar Foto: Nataša Seražin
Anže Počkar Foto: Nataša Seražin

SEŽANA >Anže prihaja iz vasi Razguri pri Sežani. Že kot čisto majhen je pokazal posebno zanimanje za narodno zabavno glasbo in še posebej za bleščeči instrument z množico gumbov, ki ga je na svoje veliko veselje, prav kmalu dobil v dar od sorodnikov. Ko mu je bilo sedem let, so starši poiskali profesorja Zorana Lupinca, ki je malega Anžeta popeljal skozi abecedo igranja na diatonično harmoniko.

Žal na sežanski glasbeni šoli to ni bilo mogoče, zato se je vpisal na Glasbeno šolo Ilirska Bistrica, ki je imela - edina na Primorskem - v svojem programu tudi pouk tega instrumenta. Hitro je napredoval, kar so potrjevali tudi številni tekmovalni rezultati, dosežki s tekmovanj v Ljubečni, v Moravcih, oziroma v Beltincih in Begunjah, pa tudi v tujini, v Italiji in v Nemčiji. Danes je najbolj ponosen na doseženih 96,67 točke, zlato priznanje in 1. nagrado z lanskega državnega tekmovanja TEMSIG v Semiču.

Žal pa Anže študija diatonične harmonike ne more nadaljevati na srednji stopnji ali akademiji, vsaj ne v Sloveniji. Tega se je pravočasno zavedel in se na Glasbeni šoli Sežana vzporedno izobraževal še iz tolkal. S profesorjem Matijo Tavčarjem sta trdo delala, danes je Anže dijak 1. Letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in prihodnji mesec bo svojo šolo in razred profesorja Jožeta Bogolina kot tolkalec zastopal tudi na državnem tekmovanju TEMSIG.

To je zgodba nadarjenega mladega glasbenika, ki se prav dobro zaveda, da je poleg talenta še kako pomembno tudi trdo in redno delo pod mentorstvom dobrega profesorja. Kot dijak Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana je zelo obremenjen, dopoldne s splošnimi predmeti, popoldne z glasbenimi, če temu prištejemo še ure vadbe instrumenta, je zaseden kar cel dan. Pa vendar se ne odreče niti igranju v orkestrih, kar mu je v posebno veselje. Je član Vrhovske vaške godbe, pa Pihalnega orkestra ljubljanskega Konservatorija in Kraške pihalne godbe Sežana, s katero je nastopil že tudi solistično. Dirigent Ivo Bašič mu je zaupal solo v skladbi Circus RenzGustava Petra, ki je v originalu namenjena solističnemu ksilofonu, Anže pa jo je izvajal izmenjaje na ksilofonu in diatonični harmoniki, kar je občinstvo v dvorani Kosovelovega doma nagradilo z gromkim aplavzom.

Anže ima velike ambicije in velike načrte. Pravi, da je njegova velika želja, da bi z bratrancem - klarinetistom in harmonikarjem - ustanovila podoben duo, kot je 2Cellos, v katerem bi igrala različne instrumente in različne glasbene zvrsti. Seveda pa bo najprej treba končati srednjo šolo, pa akademijo, nato še podiplomski študij … tako kot 2Cellos.

BRANKA KLJUN, Radio Koper


Najbolj brano