Sv. Frančišek končno odprl vrata glasbi

Po veliko letih, celo desetletjih, kar se obalna kultura poteguje za eno najlepših akustik v našem prostoru, so se v sv. Frančiška podali kdo drug če ne študentje. Akademski zbor Univerze na Primorskem je na lastno odgovornost organiziral zdaj že tradicionalno srečanje zborov treh slovenskih univerz, ljubljanske, mariborske in primorske.

Dvorana cerkve sv. Frančiška se je izkazala za izjemno akustično Foto: Manuel Kalman/Fobija.Net
Dvorana cerkve sv. Frančiška se je izkazala za izjemno akustično Foto: Manuel Kalman/Fobija.Net

KOPER> Pred šestimi leti so na pobudo Akademskega zbora Maribor v akustično vrhunski Unionski dvorani v Mariboru trije APZ-ji prvič skupaj zapeli. Na ta način so želeli stkati čvrstejše vezi med tremi slovenskimi visokošolskimi ustanovami in nenazadnje med samimi pevci, ki predstavljajo intelektualne upe države, obenem pa tri vrhunske pevske ansamble, ki jih pozna svet, svojo državo namreč na mednarodnem zborovskem prizorišču vselej zastopajo več kot le častno. Drugo leto se je srečanje dogodilo v dvorani Slovenske filharonije, vsako tretje pa organizacijo koncerta V troje je lepše, kot so ga poimenovali, prevzame Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem. Letos so se obalni študentje s svojim dirigentom Ambrožem Čopijem odločili dogodek postaviti v dvorano, ki v akustičnem smislu lahko stopi ljubljanski in mariborski ob bok. A cerkev sv. Frančiška že vrsto let ne služi svojemu namenu, pa tudi kakemu drugemu ne, temveč vztrajno razpada s svojo vredno arhitekturo in dragocenimi freskami vred.

Koncert so odprli domači pevci APZ UP pod taktirko Ambroža Čopija. Program, s katerim so nastopili pred domačim občinstvom, pripravljajo za nastop na prestižnem državnem tekmovanju Naša pesem, ki bo zadnje dni aprila v Mariboru. Za tem se bodo z njim predstavili še na mednarodnem tekmovanju na Irskem, kar seveda pomeni, da gre za pesmi visoke zahtevnosti, dela Regerja, Miškinisa, Whitacra, Makorja, Čopija, njihov nastop pa je popestri še vsem dobro znani Rudi Bučar, ki mu zborovska pesem nikakor ni tuja.

Naslednji so nastopili mariborski študentje z Žužo Budavari Novak, ki se bodo z deli Gallusa, Scheina, Tadeje Vulc, Dovića, Gobca in Močnika v aprilu za točke potegovali na tekmovanju v Turčiji, tudi oni imajo v svojem CV-ju vrsto odličnih dosežkov na mednarodnih zborovskih prizoriščih, med zadnjimi uspešne nastope na tekmovanju Harmonie Festival 2011 v Nemčiji in na 48. zborovskem tekmovanju Spittal an der Drau v Avstriji.

Koncert je sklenil ljubljanski Akademski pevski zbor Tone Tomšič, zbor z najdaljšo in najbogatejšo pevsko tradicijo med akademskimi zbori, pa če omenimo le dve najvišji priznanji - Veliki nagradi Evrope. Pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika (poznamo ga tudi kot dirigenta mešanega zbora Obala iz Kopra) se bo letos, po odlično opravljenem magisteriju iz zborovskega dirigiranja v Gradcu, podal na dve prestižni tekmovanji in sicer v avstrijski Spittal in italijanski Arezzo. V Kopru so zapeli izbor iz tekmovalnih programov in tistega, ki ga pripravljajo za svoj letni koncert: dela Brahmsa, Barkauskasa, Kalmerja, Orbana, Vremšaka in Vulčeve.

Zbori so kljub neurejenemu in mrzlemu prostoru nastopili z vsem potrebnim pevskim žarom, tako kot to znajo le študentje. Pesmi so zazvenele sugestivno in polno, pri čemer je svoje brez dvoma prispevala tudi odlična akustika cerkve sv. Frančiška; ta je zapolnila vrzeli in pomanjkljivosti, ki jih bodo mladi pevci do svojih tekmovalnih nastopov še “polikali” in “izdelali”, kot pravimo v pevskem žargonu. Občinstvo v cerkvi (samo tridesetim izbrancem so dovolili vstop v ne dovolj varen koncertni prostor) in preostalo v atriju koprske gimnazije, ki je nastopu sledilo z zvočnikov in z velikega platna, je bilo nad dogodkom navdušeno.

BRANKA KLJUN, Radio Koper


Najbolj brano