Šurc in Zgaga drevi na Humanistiki

Na Fakulteti za humanistične študije UP so v ponedeljek zagnali pester program predprazničnih kulturnih prireditev. Sklenili jih bodo v petek z večerom aktivne kulture, na katerem bodo spregovorili o uprizoritvenih praksah Vlada Šava.

Matej Šurc in Blaž Zgaga drevi gostujeta  na koprski Humanistiki Foto: Maja Pertič
Matej Šurc in Blaž Zgaga drevi gostujeta na koprski Humanistiki Foto: Maja Pertič

KOPER> Ponedeljkovi predstavitvi knjige Pesniki pod lečo, v kateri je pisateljica, publicistka in pedagoška delavka Vilma Purič zbrala eseje o trinajstih pesnikih zamejskega prostora, drevi, ob 17.30, sledi predvajanje filma Nuovomondo. Zmagovalni film beneškega festivala leta 2006, za katerega je režiser Emanuele Crialese prejel evropsko filmsko nagrado, je navdušil tudi Scorseseja, ki je v njem menda ugledal zgodbo svoje družine, saj film govori o italijanskih emigracijah v ZDA, v obljubljeno deželo in novi svet, v začetku 20. stoletja.

Drevi ob 17. uri v bo v Foresteriji tudi srečanje z raziskovalnima novinarjema Matejem Šurcem in Blažem Zgago, ki bosta predstavila prvi dve knjigi trilogije o trgovini z orožjem V imenu države. “V prvem delu trilogije s podnaslovom Odprodaja je preiskovanje osredotočeno na prodajo orožja in streliva iz skladišč nekdanje Jugoslovanske ljudske armade, ki so bila zasežena v času desetdnevnih vojaških spopadov v Sloveniji leta 1991. V drugem delu Preprodaja predstavljava nakupe orožja v tujini in nadaljnjo preprodajo na Hrvaško ter v Bosno in Hercegovino, v tretjem delu, s podnaslovom Prikrivanje, pa opozarjava na zlorabo politične moči in zakonskih pristojnosti številnih slovenskih vodilnih politikov iz časa osamosvojitve, ki so prikrivali svoja nezakonita ravnanja, in s tem okužili oziroma onesposobili pravosodni sistem nove države,” pravita avtorja, ki nameravata tretji del izdati naslednje leto.

V petek bo med 9.30 in 18. uro v predavalnici Tramontana predavanje profesorja Francesca SabatinijaLa grammatica valenziale (slovnica vezljivosti), ob 20. uri pa bo v Foresteriji večer, poimenovan Aktivna kultura: Uprizoritvene prakse Vlada Šava. Vlada Šava (1945-2008), poznanega predvsem po esejističnih in publicističnih besedilih ter civilno- družbenih in ekoloških pobudah, bodo dolgoletna sodelavca Milan Kristan in Irena Vujanovič ter študentke oddelka za kulturne študije predstavile tudi kot dramskega ustvarjalca, zavezanega ideji aktivne kulture in avtentičnemu ustvarjalnemu izrazu, ki ga je razvijal v treh skupinah za aktivno kulturo. MPG


Najbolj brano