Strupeno dobra poletna poslastica

Istrska zasedba Toxine je v soboto v nabito polnem koprskem Figa Rock baru predstavila svoj sveži prvenec Ever Wordless, ki se ponaša kar s 16 polnokrvnimi avtorskimi skladbami.

Zasedba Toxine je  predstavila prvenec Ever Wordless Foto: Biljana Pavlović
Zasedba Toxine je predstavila prvenec Ever Wordless Foto: Biljana Pavlović

KOPER> V približno uro in pol trajajočem koncertu je zasedba Toxine dokazala, da je zelo vešča v združevanju številnih žanrov in ustvarjanju lastnega avtorskega glasu. Toxine se namreč zelo lahkotno sprehaja na obronkih jazza, groovea, mestoma tudi tršega rocka, osnova, h kateri se najpogosteje vračajo, pa je funk, ki ga zelo suvereno krmilita basist Jaša Hedžet in bobnar Gregor Brajkovič. Kitarist Samo Turk je tista “tehnična roka”, ki poskrbi za zelo markantne in melodične kitarske linije, pika na i je karizmatična in igriva pojava pevca Tomija Totha - v soboto se je podal tudi v igralske, interpretativne vode.

Fantje so se predstavitve “celovečerca” sicer lotili še veliko bolj širokopotezno. Za vizualno spremljavo je poskrbel Marko Vivoda - mag v pretakanju fluidov in “režiranju” le teh, s katerim je zasvojil tudi ljubljanski duo Silence. Za čutno gibalno spremljavo je poskrbela Anja Slavec, ko pa so Toxine zašli bolj v jazzovske vode, je za saksofon poprijel izvrstni Erik Kramberger.

Pri Toxine najbolj preseneti zgoraj omenjena lahkotnost in suverenost v prehajanju žanrov. Ko so najbolj divji, spominjajo na stare Red Hot Chilli Peppers (predvsem album Mother's milk), nato jih zanese na introvertirana jazzovska pota, ko pa se povrnejo v funky vode, pride najbolj do izraza pravcati groove mojster Hedžet, ki je znan tudi po svojem sodelovanju v raperskem tandemu basa in glasa z Nejcem Sajovicem in s skupino Walter Flego.

Zasedba Toxine je obvezno glasbeno čtivo za prihajajoče poletne koncerte na prostem.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano