Stala bo na prvi stopnici

Le nekaj dni po svojem 78. rojstnem dnevu je v rodnem Beogradu umrla Milena Dravić, ena najbolj priljubljenih in cenjenih filmskih in gledaliških igralk nekdanje Jugoslavije. Nastopala je tudi v slovenskih filmih.

Milena Dravić leta 2006 na filmskem festivalu v Motovunu. Foto: Andraž Gombač
Milena Dravić leta 2006 na filmskem festivalu v Motovunu. Foto: Andraž Gombač

BEOGRAD > Milena Dravić je oder začela osvajati že kot deklica, najprej kot baletka. Ko je režiser František Čap z ekipo Bosne filma leta 1957 v Beograd prišel snemat film Vrata ostanejo odprta, je k sodelovanju povabil tudi prikupno srednješolko - in začela se je bleščeča kariera.

Slavila je v Cannesu

V več kot 60 letih je Milena Dravić nastopila v približno 160 filmih in televizijskih nadaljevankah ter prejela vrsto nagrad, od zlate rože na beneškem filmskem festivalu in več zlatih aren na puljskem filmskem festivalu do prstana, poimenovanega po igralcu Dobrici Milutinoviću - to najuglednejšo nagrado, ki jo za življenjsko delo lahko prejme srbski igralec, je prejela predlani.

Nastopila je v uspešnih filmih Kozara, Bitka na Neretvi, Sod smodnika, Zona Zamfirova ... Za vlogo Kace v filmu Poseban tretman (1980) v režiji Gorana Paskaljevića je na festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo.

Gledalcem po vsej Jugoslaviji se je najbolj prikupila z vlogami v romantičnih filmih z lani umrlim Ljubišo Samardžićem.

Šla je za Draganom

Veliko je sodelovala s Slovenci. Že leta 1963 ji je Boštjan Hladnik zaupal glavno vlogo v Peščenem gradu, kjer sta se zanjo borila Ali Raner in Ljubiša Samardžić. Zatem je nekajkrat sodelovala z Matjažem Klopčičem - zaigrala je v Zgodbi, ki je ni (1967), Sedmini (1969) in Strahu (1974).

Sedmino si je pred šestimi leti v izolskem Art kinu Odeon vnovič ogledala kot gostja filmskega festivala Kino Otok in spomine na snemanje obujala v družbi soigralcev Snežane Nikšić in Radeta Šerbedžije.

“Zagotovo bi rada naredila še kakšen lep projekt, če je to sploh mogoče,” je takrat na vprašanje, česa si še želi od življenja, odgovorila v intervjuju za naš časopis. “Nekako sem umaknjena. Najprej smo bili umaknjeni tisti, ki smo delovali po vsej Jugoslaviji. Nič krivi. Država je sicer razpadla, a z njo je povezan velik del moje preteklosti. V sebi imam ogromno izkušenj, izjemno bogastvo, in tega ne nameravam zatirati, ker mi veliko pomeni. Tudi ko sem delala v Sloveniji, sem del čustev pustila pri vas. Kajti kadar delam, delam skrajno emotivno, in teh spominov je veliko. Tudi v drugih republikah. Zakaj bi jih morala zatirati? Jugoslavija je preprosto bila.”

Pred tremi meseci je bila gostja puljskega filmskega festivala, kjer s hvalo ni skoparil Rade Šerbedžija: “Ko bodo nekoč sestavljali knjige o nas, ki smo se ukvarjali s filmsko umetnostjo, bo Milena stala na prvi stopnici našega vrtoglavega vzpenjanja, tik ob Marlonu Brandu in Mastroianniju.”

Več kot 40 let je bila poročena z igralskim kolegom Draganom Nikolićem. Po njegovi smrti pred dvema letoma in pol je zbolela.  


Najbolj brano