Sprehod po pisanih planjavah jazza

Predstavitev novosti iz jazzovskega sveta in žanrska pestrost sta rdeči niti, na kateri svoj program že od vsega začetka niza Baladoor jazz festival. V treh večerih bodo ponudili šest koncertov, ki bodo razgrnili pestro preprogo jazzovske godbe.

12. Baladoor jazz festival bosta drevi začela pevka Emilia Märtensson in pianist Barry Green
12. Baladoor jazz festival bosta drevi začela pevka Emilia Märtensson in pianist Barry Green  

KOPER > Tokrat bo nekoliko več pozornosti namenjeno vokalnemu jazzu, na svoj račun pa bodo po besedah vodje festivala Mojce Maljevac prišli tudi ljubitelji free-jazzovskih prostranstev in improvizacije. Vrata v 12. festivalsko sezono bo nocoj ob 20.30 na vrtu koprske italijanske skupnosti odpahnila Emilia Märtensson, v Londonu živeča švedska pevka istrskih korenin, ki je lani s pianistom Barryjem Greenom izdala ploščo And so it goes … Z eteričnim vokalom in senzibilno interpretacijo je, med drugim, osvojila tudi kritike revije Observer, ki jo je nagradila kot “nov obraz britanskega jazza.”

Poleg Märtenssonove je Mojca Maljevac v letošnji program festivala uvrstila še dve pevki: Italijanko Loreno Favot in Katjo Cruz.Prva velja za eno najbolj kreativnih italijanskih jazz pevk in bo jutri zvečer z izvrstnimi glasbeniki predstavila priredbe nepozabnih Mininih pesmi, Katja Cruz prihaja v soboto na Baladoorjev oder z zasedbo Los Aires in novo ploščo Mi corazon, ki z avtorsko glasbo prinaša glasbeno tradicijo afro-brazilske religije Candomble in jo nadgrajuje z mešanico kubanskih ritmov, tanga in jazza.

“Drži, letos precej pozornosti namenjamo vokalnemu jazzu. In res, lahko bi rekli, da je to zvrst, ki pritegne širše občinstvo,” pojasni Mojca Maljevac in doda, da bo, po drugi strani, Baladoor letos ponudil tudi freejazzovski koncert, ki sodi med zahtevnejše žanre. Cene Resnik prihaja k nam z novim projektom Joyful Spontaneity. S svojo zasedbo bo v soboto predstavil zanimivo in nepredvidljivo glasbeno komunikacijo, saj gre za zgodbe, ki se razvijajo sproti in pravzaprav ne vemo, kako se bodo začele, kam se bodo sukale in kje končale.”

Na Baladoorju letos pričakujejo še mlado in prodorno slovensko zasedbo Artbeaters. Skupina, ki jo vodi violinist Peter Ugrin, v svoje skladbah prepleta vplive tradicionalnega jazza, funka, reggaeja, afrobeata, drum'n'bassa in drugih zvrsti, koprskemu občinstvu bo svoj prvenec Garden of Adventure predstavila nocoj. Jutri pa bo nastopil že uveljavljeni bobnar Vladimir Kostadinović s svojim kvartetom. Predstavil se bo s svojo najnovejšo glasbeno zgodbo Course of Event, ki je nastala v New Yorku in po mnenju Mojce Maljevac prinaša s seboj obilico sodobne urbane zvočnosti.

In čeprav veljata za primorski jazz središči Divača s svojim Jazz hramom in Cerkno z evropsko prepoznavnim festivalom, Maljevčeva meni, da je tudi obalno občinstvo tej glasbeni zvrsti precej naklonjeno. “Ne glede na to, da v tem prostoru še vedno nimamo jazz kluba in tako tudi ne prave tovrstne scene, vseeno lahko rečemo, da tukajšnje občinstvo jazz sprejema z veliko naklonjenostjo. Mislim, da je odločitev našega društva, da delamo žanrsko raznolik festival, korak v pravo smer, saj se v tem prostoru hermetičen festival, ki bi ponujal ozko usmerjeno glasbo, ne bi obnesel,” meni vodja Baladoorja in dodaja, da je festivalu dalo v zadnjih letih dodaten zagon študentsko občinstvo.

Za življenje festivala, ki bo svojo 12. sezono izpeljal s podporo Italijanske samoupravne skupnosti Santorio Santorio, Mestne občine Koper, ministrstva za kulturo in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, pa so še kako pomembni tudi dogodki, ki jih pripravljajo med letom. Prav ti po oceni Mojce Maljevac vzpostavljajo kontinuiteto in po svojih močeh v ta prostor prinašajo aktualna jazzovska snovanja. “Da lahko to počnemo, pa se mora naše društvo posebej zahvaliti naklonjenosti in razumevanju koprske italijanske skupnosti.”

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano