Spomin na Del Nerija

Drevi bodo v Zaloščah obeležili stoto obletnico poslikav v cerkvi sv. Lovrenca. Avtor poslikav je goriški slikar Clemente Costantino Del Neri, na slovesnosti pričakujejo njegovega vnuka.

Clemente Costantino Del Neri
Clemente Costantino Del Neri  

ZALOŠČE> V Zaloščah so se, na pobudo Jožeta Rojca, odločili, da se stote obletnice poslikav spomnijo s slovesnostjo, ki se bo danes začela s pritrkovanjem in kulturnim programom ter s knjižico, v kateri je zgodovino cerkve in poslikave predstavila slikarka Jasmina Rojc. Na slovesnosti pričakujejo Marca Giorgia Del Nerija, slikarjevega vnuka.

Clemente Costatino Del Neri (1865-1943) je bil goriški slikar in restavrator. Osnov likovnega ustvarjanja se je izučil pri očetu ter na slikarskih tečajih v Benetkah in Rimu. Poslikal je mnoge cerkve na Primorskem in v Furlaniji, njegova slikarska dela lahko vidimo v cerkvah v Velikih Žabljah, Medani, Pliskovici, Rutu, Kobjeglavi, Komnu, Vipavskem Križu, Biljani, Štanjelu, Solkanu, Dornberku, Dobrovem, Zaloščah in drugod.

Del Neri se je pretežno posvečal cerkvenemu slikarstvu, slogovno in ikonografsko pa se je, kot piše Rojčeva, naslanjal predvsem na stare renesančne in baročne mojstre. V cerkvi sv. Lovrenca v Zaloščah je poslikal osrednjo fresko Mučeništvo sv. Lovrenca z angeli na nebu na stropu cerkvene ladje; fresko štirih evangelistov na svodu prezbiterija ter fresko Pokop sv. Lovrenca v polkrožnem prostoru nad glavnim oltarjem. Naj spomnimo, da poleg Del Nerijevih poslikav cerkev sv. Lovrenca hrani tudi sliki sv. Doroteje in sv. Agate ter sv. Valentina, delo znanega goriškega baročnega slikarja Antonia Parolija. KF


Najbolj brano