Spielberg - največji osmoljenec

Z dvanajstimi nominacijami ovenčani Lincoln Stevena Spielberga je na predsinočnji 85. podelitvi oskarjev prejel le dva zlata kipca - za scenografijo in najboljšo moško vlogo. Bolje se je odrezal Ang Lee s Pijevim življenjem, ki je bil nominiran v enajstih kategorijah, odnesel pa je največ kipcev: ob najprestižnejšem za režijo je prejel še oskarje za fotografijo, vizualne učinke in najboljšo glasbeno podlago.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

LOS ANGELES>Ang Lee je z režijo že drugič prepričal ameriško filmsko akademijo: leta 2005 je slavil z intimno gejevsko kavbojko Gora Brokeback. Zlati kipec za režijo je zagotovo šel v prave roke, saj je Lee mojster številnih žanrov - tokrat se je podal v zahtevni svet fantazijskega filma in Bookerjevega nagrajenca Pijevo življenje Yana Martela.

Kot favorit za najboljši film je vseskozi veljal Spielbergov Lincoln, a žirija se je naposled odločila, da bo najpomembnejši kipec podelila Benu Afflecku za Misijo Argo, ki je slavila tudi na številnih drugih filmskih festivalih. Misija Argo je pobrala še oskarja za prirejen scenarij (Chris Terrio) in za montažo.

Z osmimi nominacijami ovenčan muzikal Nesrečniki v režiji Toma Hooperja je prejel tri oskarje: poleg kipcev za najboljšo masko in mešanja zvoka se Nesrečniki lahko pohvalijo še z najboljšo stransko igralko Anne Hathaway.

Dva oskarja si je prislužil tudi brezkompromisni Quentin Tarantino: Django brez okovov je režiserju prinesel oskarja za najboljši izvirni scenarij, Christoph Waltz pa je z upodobitvijo Kinga Shultza slavil v kategoriji najboljša moška stranska vloga. To je že drugi Waltzov oskar za stransko vlogo - prvega mu je prinesel lik Hansa Lande v Tarantinovih Neslavnih barabah. Zanimivo je tudi dejstvo, da ima ta dvakratni oskarjevec slovenske korenine - materin priimek je Urbančič, z velikim Michaelom Hanekejem, ki je s celovečercem Ljubezen pričakovano odnesel oskarja za najboljši tujejezični film, pa si delita istega očima.

21-letna Jennifer Lawrence, ki je prejela oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo v filmu Silver Linings Playbook, je ZDA lani obnorela z vlogo v filmu Igre lakote, in je ta hip najbolj vroča ameriška igralka.

Daniel Day Lewis pa se je v zgodovino oskarjev zapisal s tem, da je za upodobitev Abrahama Lincolna prejel svojega tretjega oskarja. Tudi prejšnja dva (Tekla bo kri in Moja leva noga) je prejel za glavno vlogo.

Za vrhunec večera je poskrbela britanska pevka Adele, ki je izvrstno odpela naslovno pesem zadnje bondiade Skyfall, kmalu pa se je vrnila na oder in na robu solz prejela oskarja za najboljšo izvirno skladbo.

BP


Najbolj brano