Spektakel Zahoda

“Po dvanajstih letih vojne v Afganistanu je več kot jasno, da to ni več vojna proti teroristom,” je na četrtkovi predstavitvi knjige z naslovom Teror “trajne svobode”- Vojna v Afganistanu in Pakistanu povedal njen avtor Vasja Badalič.

Vasja Badalič Foto: Klavdija Figelj
Vasja Badalič Foto: Klavdija Figelj

NOVA GORICA > “Boj v Afganistanu je boj proti tamkajšnjemu ljudstvu oziroma tistim, ki so se odločili, da se uprejo ameriškemu terorju,” ugotavlja Vasja Badalič. Zahod resnice ne pove, še pravi Novogoričan, doktor filozofije in novinar, ki se je že večkrat odpravil v svet, da bi prišel resnici do dna.

“Veliko je propagandnih floskul, kako tuje sile vstopajo v Afganistan, da bi pomagale pri razvoju države, a po 12 letih je več kot očitno, da je večina denarja šla za ameriško vojsko, natančneje 467 milijard dolarjev od skupnih 557.” pove Badalič. Pred zadnjo je napisal že dve obsežni knjigi, o proizvodnih sistemih globalnega kapitalizma in sicer Za 100 evrov na mesec (2010) ter Rdeča mašinerija (2011) o utripu Chávezove revolucije.

“Badaličevo popolnoma unikatno pisanje sodi v sam vrh svetovnega novinarstva na zgodovinarsko-literarni pogon,” je v spremni besedi h knjigi, ki je izšla pri založbi Krtina, zapisal novinar Boštjan Videmšek. Da je tematika zanimiva tudi za širšo javnost, so dokazali številni obiskovalci predstavitve v Goriški knjižnici Franceta Bevka. KF


Najbolj brano