Solcetova lutkovna miniaturka nagrajena v Bolgariji

Lutkovna miniaturka Turlututu v režiji Matije Solceta je na mednarodnem festivalu otroškega gledališča The Magic Curtain v bolgarskem mestu Trgovište prejela nagrado za inovativno interaktivnost.

Lutkovna miniaturka Turlututu v režiji Matije Solceta je na mednarodnem festivalu otroškega gledališča The Magic Curtain v bolgarskem mestu Trgovište prejela nagrado za inovativno interaktivnost Foto: Maja Pertič Gombač
Lutkovna miniaturka Turlututu v režiji Matije Solceta je na mednarodnem festivalu otroškega gledališča The Magic Curtain v bolgarskem mestu Trgovište prejela nagrado za inovativno interaktivnost Foto: Maja Pertič Gombač

SOFIJA > Osrednji junak predstave, namenjene otrokom, starejšim od dveh let, je Turlututu, prisrčen junak iz slikanic francoskega ilustratorja Herveja Tulleta.

Predstava, v kateri nastopa Maja Kunšič, je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) in Kulturnega centra Tinqueux iz Francije. Premiero je doživela novembra 2013 v Kulturnici, kjer bo ponovno na ogled v sredo, 14. maja, so sporočili iz LGL.

Matija Solce, rojen leta 1981, je potujoči lutkar, igralec, glasbenik in režiser, ki končuje doktorski študij na praški akademiji DAMU. S svojimi predstavami iz kovčka ter harmoniko je že nekajkrat obšel svet ter igral za najrazličnejše občestvo. V svojih delih širi pojem gledališče subjekta. Na noge je postavil tudi zelo priljubljeni festival Etnohisteria, ki je svoj dom našel v Gračišču pri Kopru.

Mednarodni festival otroškega gledališča The Magic Curtain je letos, kot piše na spletni strani Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade (ASSITEJ), potekal med 5. in 9. majem.

Osrednji junak lutkovne prestave je živahen, dinamičen in navihan slikaniški junak, ki prestopi na oder in se izgubi. Na pot iskanja popelje tudi gledalce, ki se znajdejo v domišljijskem svetu. Tako otroci postanejo aktivni akterji predstave.

Tulle velja za enega najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev. Je dobitnik več knjižnih nagrad. Njegove slikanice so prevedene v več kot 25 jezikov. Zanje je značilno, da niso namenjene zgolj branju, temveč sodijo med interaktivne igrive knjižice, pri katerih morajo najmlajši bralci ustvarjalno sodelovati s tipanjem, pihanjem, premikanjem, tresenjem in obračanjem.

STA


Najbolj brano