Sloviti Judas Priest prihajajo na sotočje Soče in Tolminke

Metalci z vsega sveta že od srede prihajajo v Tolmin v pričakovanju letošnjega kakovostnega programa s približno sto nastopajočimi in s številnimi metal zvezdami. Izstopajo Judas Priest, ki so v skoraj 40-letnem muziciranju prodali okoli 50 milijonov albumov. Največji tolminski festival, ki vsako leto pritegne več kot 12.000 ljudi, se prične danes in je tudi letos razprodan.

Tudi letos je Metaldays razprodan. Pričakujejo  12.000 gostov z vsega sveta. Foto: Miha Koron
Tudi letos je Metaldays razprodan. Pričakujejo 12.000 gostov z vsega sveta. Foto: Miha Koron

TOLMIN > Letošnji program festivala Metaldays je po oceni poznavalcev zelo vabljiv, ker ponuja vsak večer vsaj eno metal zvezdo različnih metal podzvrsti. Danes in jutri bo dogajanje osredotočeno na manjši oder, kjer se bodo predstavljali manj uveljavljeni, toda po kakovosti vrhunski bendi z vsega sveta.

Zagrmele bodo legende heavy metala

Organizatorji so pri sestavi seznama nastopajočih naredili korak naprej. Vsi z nestrpnostjo pričakujejo legendarne heavymetalce iz Birminghama Judas Priest, ki bodo na glavnem odru nastopili zadnji, v četrtek ob 23. uri.

Gre za velikane heavy metala, nekateri jih imajo za bogove v tovrstni glasbi. Skupino, ki je na začetku igrala hard rock, je pozneje zaznamovala kitarska udarnost dvojice K. K. Downing - Glenn Tipton. Pozneje sta s frontmenom Robom Halfordom postavila temelj razvoja heavy metala. Na začetku kariere v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so navdih črpali iz glasbe skupin, kot so Deep Purple, Jimi Hendrix Experience in The Who. Še danes velja za njihovo največjo klasiko album British Steel iz leta 1980. Dobrih deset let pozneje pa so z albumom Painkiller heavy metal približali mlajši metalski generaciji.

Judas Priest so izdali 17 studijskih albumov, leta 2011 pa naznanili, da se podajajo na poslovilno svetovno turnejo, ki pa zanje vendarle ni pomenila konca.

Na letošnjem Metaldays bodo nastopili stari in novi znanci festivala: Behemoth, Evluveitie, Carpathian Forest, Accept, Watain, Kataklysm, Soulfly, Belphegor, Hatebreed, Shining, Children of Bodom, Epica, Cannibal Corpse in drugi.

Atraktivno ne bo le na glavnem odru, temveč tudi na tako imenovanem Newforces stage, torej odru, kjer se bodo predstavljale manj znane skupine.

Manj znani, a zelo kakovostni

“Gre za dobre bende, ki igrajo s srcem in ki jim velik šov še ni blizu. Njihova glasba je lahko celo kakovostnejša od glasbe svetovno uveljavljenih skupin,” razmišlja dober poznavalec Janez Zega.

Metaldays festival bo v maniri minulih let skrbel za ekološko ločevanje odpadkov, na prizorišče so povabili tudi domačine z atraktivno ponudbo domačih izdelkov in pridelkov.


Najbolj brano