Slovenija v drugem predizboru Eurosonga

Slovenija se bo s svojim predstavnikom na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije predstavila v drugi polovici drugega predizbora, ki bo v četrtek, 8. maja. Tako je s ponedeljkovim žrebom odločila danska televizijska hiša DR, ki je gostiteljica 59. Eurosonga.

 Lanskoletna zmagovalka Evrovizije Emmelie de Forest Foto: Eurovision.Tv.
Lanskoletna zmagovalka Evrovizije Emmelie de Forest Foto: Eurovision.Tv.

LJUBLJANA > Udeležbo na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije je potrdilo 37 držav.

V prvem predizboru bo nastopilo 16 držav, v drugem pa 15. Po deset najboljših predstavnikov iz obeh preidzborov se bo pridružilo predstavnikom iz velikih petih - Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije - na finalnem izboru, ki bo v soboto, 10. maja, v Koebenhavnu.

Slovenija bo nastopila v drugem delu drugega predizbora skupaj z Makedonijo, Finsko, Irsko, Romunijo, Belorusijo, Grčijo in Švico. V prvem delu drugega predizbora se bodo predstavile Norveška, Izrael, Gruzija, Avstrija, Litva, Poljska in Malta.

Na prvem predizboru, ki bo dva dni prej, 6. maja, bodo v prvem delu tekmovanja nastopile Švedska, Albanija, Islandija, Rusija, Latvija, Azerbajdžan, Armenija in Estonija. V drugem delu večera pa še Belgija, Madžarska, Moldavija, Črna gora, San Marino, Portugalska, Ukrajina in Nizozemska.

Končni vrstni red nastopa v posameznem predizboru bo znan, ko bodo organizatorji prejeli vse skladbe, so sporočili iz RTV Slovenija. Ta bo način slovenskega izbiranja sporočila naknadno, po poročanju njenega spletnega portala naj bi bil slovenski predstavnik izbran na Emi.

Eurosong velja za največji evropski glasbeni dogodek leta, ki si ga je v letu 2013 v treh večerih ogledalo okoli 180 milijonov gledalcev po Evropi, v Avstraliji, Kazahstanu in na Kitajskem. Zadnja zmagovalka je bila danska predstavnica Emmelie de Forest s skladbo Only Teardrops.

STA


Najbolj brano