Slikarstvo je oblikovanje barv

V Vipavskem Križu so že devetič zapored na povabilo Društva likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP) v skupnem ateljeju ustvarjali slikarji, kiparji in fotografi. Nastala dela so na ogled v tamkajšnji galeriji Doma krajanov.

Lucijan Bratuž pri delu v Vipavskem Križu  Foto: Klavdija Figelj
Lucijan Bratuž pri delu v Vipavskem Križu  Foto: Klavdija Figelj

VIPAVSKI KRIŽ > “Ker običajno delam bolj v samoti, je lepo, ko včasih ustvarjam z drugimi v skupnem ateljeju. Vzdušje je pozitivno,” je ob našem nedeljskem obisku dejal Ivan Skubin, nagrajenec piranskega ex-tempora keramike, iz Golega Brda v Goriških brdih, ki je v Vipavskem Križu oblikoval dve figuri iz gline.

Sodelujoči slikarji: Vladimir Bačič, Marjan Prevodnik, Azad Karim, Andrea Verdelago, Mladen Milotić, Maja Štefin, Miha Žorž, Lucijan Bratuž, Vanja Mervič, Klavdija Marušič, Jana Dolenc. Kiparji: Tea Curk Sorta, Ivan Skubin. Fotografi: Andrej Perko, Primož Brecelj, Matjaž Prešeren, Matjaž Slejko, Jonatan Piers Hatfull, Damijan Vidic, Radivoje Zavadlav, Olga Kolenc, Polona Ipavec.

Ne daleč stran je papirnate trakove na platno lepil Marjan Prevodnik in na glas razmišljal o slikarstvu, ki ni samo oblikovanje z barvami, ampak predvsem oblikovanje barv. “Oblikujem jih s teksturo, formo, odtenki, oplemenitim pa še z vsebino,” pravi Prevodnik, ki vsebino vselej najde v naravi, vizualno izhodišče pa potem “predela” v mentalnem procesu. V kotu je čisto sam z rdečo barvo slikal Lucijan Bratuž, za črnobarvo pa se je odločil Vanja Mervič. Ostali sodelujoči na likovnem srečanju so se raztepli naokrog, nekateri v iskanju motivov, drugi pač drugam.

Likovno srečanje je pripravilo Društvo likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP), ki je svoj sedež iz Nove Gorice v zad-njih letih preselilo v Ajdovščino, ponaša pa se z 38 aktivnimi člani, novimi razstavnimi prostori in novim zagonom. Kot nam je povedal predsednik Vladimir Bačič, jih je galerija v Lokarjevi hiši spodbudila k oblikovanju programa, prav zaradi galerije pa so postali zanimivi tudi za druga društva. Povezali so se s slovenskim društvom likovnikov, s poljskimi umetniki iz Krakova, pa s hrvaškimi Istrani, glede razstavljanja pa jih zanimajo izmenjave. “S stališča izmenjave razstav vzpostavljamo odnose s člani društev, ki imajo svoje galerije, denimo z Mariborčani, Kranjčani in Izolo,” je dejal Bačič. V načrtu imajo razstavo pop arta, ki naj bi prišla iz Ljubljane, z umetnostno zgodovinarko Nelido Nemec pripravljajo razstavo pokojnih članov društva (Negovana Nemca, Zmaga Posege, Miloša Volariča in Rafaela Nemca), razstaviti pa nameravajo tudi dela, ki so po številnih kolonijah društva ostala v nekdanji slikarski hiši v Šmartnem ter novogoriškem dijaškem domu.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano