Slikarska potovanja

Rok Zelenko, slikar, razpet med Grožnjanom in Izolo, v galeriji Insula predstavlja nov cikel slik, naslovljen Potovanja/Viaggi. Cikel, ki pravzaprav združuje tri z različnimi cilji potovanj zaznamovane dele, kakor je za avtorja značilno, opredeljuje atmosfera Mediterana - v barvah, vzdušju in hudomušni čutnosti.

Cikel L
Cikel L'amour parisienne Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA>Rok Zelenko, leta 1951 rojen v Ljubljani, je leta 1975 iz slikarstva diplomiral na ljubljanski likovni akademiji pri profesorju Janezu Berniku, nato pa skoraj dvajset let živel v Grožnjanu, kjer je z drugimi umetniki malemu mestecu v zaledju Istre tudi v okviru likovne kolonije vdahnil umetniško dušo, po čemer je kraj še danes znan in priljubljen. Nenazadnje je ta vidik kraja predlani popisal tudi v ličnem vodniku po Grožnjanu.

Zelenko, ki se ob slikarstvu loteva tudi umetniške keramike, ilustracij in oblikovanja, se tokrat v Insuli predstavlja s ciklom slik, ki so jih navdahnila različna potovanja, od koder tudi ime. A četudi obiskovalec ne bi bil seznanjen s posameznimi naslovi del, bi hitro sam prišel do spoznanja, da so slike povezane v tri manjše cikle, določene s kraji, ki so avtorja navdahnili.

Opraviti imamo s Španskim ciklom, s ciklom Commedia dell’arte, ki se napaja v različnih italijanskih krajih, in s pariškim L’amour parisienne. Ponekod so v ospredju izseki, ožja področja, kakor v španski Suenos, kjer na plaži kraljuje grafit suenos (sanje), ali na pariški Montmartre, kjer vso pozornost pritegne pes, beli buldog, ki straži vhod v kavarno. Spet drugod so širši plani, denimo oddaljene Benetke na Beneškem nebu ali za javnost zaprto mestece San Giorgio. A skorajda vse kompozicije pomembno zaznamujejo duhoviti detajli, ki so naslikani natančno, tako da pritegnejo pogled in presenetijo, kjer jih gledalec ne pričakuje.

“Bistvo njegovih podob je posebna, skoraj magična, umirjena atmosfera,” pravi kustos Dejan Mehmedovič, ki poudarja tudi pomen barve, zaznamovane z Mediteranom. “Skratka, Zelenkovo slikarstvo je figuralni realizem, izveden v smislu modernistične obdelave likovnega polja, ki je določen skozi prefinjen avtorski značaj,” v spremnem besedilu piše kustos in dodaja, da večina del nastaja spontano, “na sledi avtorjevemu čutu za uprizarjanje resničnosti in posebnosti medsebojnih odnosov, upodabljanje čutnosti in čustvenosti, lepote, odkrivanje bivanjskega, skrivnosti duše ... vedno pa v spominu svojega porekla ...” V brk kraju rojstva nedvomno Sredozemskega.

MPG


Najbolj brano