Skrivnosti kemije v stripu

Kako se družita na prvi pogled težko združljiva elementa - kemija in strip - na razstavi Skrivnostni svet elementov predstavlja koprski stripar in likovni pedagog Matej Kocjan Koco. Razstavo so odprli sinoči, v sklopu festivala Zadnji Trnfest? pa bo na ogled do prihodnjega ponedeljka.

LJUBLJANA > Matej Kocjan Koco (1978) na razstavi Skrivnostni svet elementov pokažerazlične faze nastajanja istoimenskega stripa, ki ga je pri založbi Stripburger/Forum Ljubljana. V njem bralcu oziroma gledalcu približa dvoje: razvoj sodobne kemije in proces nastajanja stripovske pripovedi.

Kocjan, sicer profesor na koprski Umetniški gimnaziji, je strip zasnoval knjigi Povesti o elementih avtorja I. Nečajeva (rojen kot Jakob Salomonovič Pan, 1906–1941), ki je bila prvič objavljena v Rusiji leta 1940. Skrivnostni svet elementov ni zgolj povest o elementih, ampak predvsem o tem, kako in zakaj so jih odkrili. Je povest o razvoju sodobne kemije, hkrati pa o kemikih ter drugih znanstvenikih, s pomočjo katerih skušamo razumeti ta svet. “Skrivnostni svet elementov lahko beremo kot zabavno pripoved, s katero lahko vsak učitelj naravoslovja približa kemijo svojim učencem, dijakom, študentom ... Obenem pa je tudi precej več: je hvalnica in spomenik človeškemu Razumu, ki se trudi spoznavati in dojeti svet okoli sebe. Doba razsvetljenstva torej še ni minila, zdi se, da je le obtičala v bonaci, Skrivnostni svet elementov pa je nov in svež veter v njena jadra,” so zapisali v zavodu za umetniško in kulturno produkcijo Forum Ljubljana.

Kocjanovo najnovejše delo opisujejo kot poučno stripovsko branje, ki presega likovno-literarni žanr in je lahko koristno in uporabno pedagoško orodje. “Ker se strip nahaja na stičišču risane podobe in pisane besede, je najučinkovitejši pripomoček za karseda plastično in nazorno prikazovanje česar koli že, tudi tistih reči, ki že skoraj po definiciji nočejo v mlade razgrete glave,” še pišejo v Forumu Ljubljana in dodajajo, da strip Skrivnostni svet elementov ni mišljen kot nadomestek za uradno delovno gradivo, je pa dopolnilo za vse, ki jih zanima kaj več, kar piše v učbeniku. MI


Najbolj brano