Skozi leta - brez spomina

Minuli petek je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma nastopila novogoriška skupina Avtomobili. Sam nastop skupine ne bi vzbudil posebne pozornosti, če ne bi zasedba ob tej priložnosti predstavila novega albuma Pozna pomlad in hkrati praznovala trideseto obletnico delovanja.

Z Avtomobili je na jubilejnem koncertu zapela tudi Severa Gjurin Foto: Zvone Tomac
Z Avtomobili je na jubilejnem koncertu zapela tudi Severa Gjurin Foto: Zvone Tomac

LJUBLJANA> V nerazprodani dvorani se je predstavila skupina, ki jo tvorita brata Mirko in Marko Vuksanović. Prvi je odličen glasbenik in aranžer, drugi rahločuten poet. V treh desetletjih so se njune pesmi globoko zakoreninile v srca ljubiteljev slovenske popularne glasbe.

Na koncertu so poleg Marka in Mirka, ki je igral klaviature, na zadnjem sedežu “Avtomobila” drveli še bas kitarist David Šuligoj, bobnar David Morgan in kitarist Boštjan Andrejc-Bushy.

Večer se je začel s skladbo Poslušaj, ki prihaja z novega albuma Pozna pomlad in uspešnico Drugačno nebo. Pri tretji skladbi Kaj si hotel (ta je z nove plošče) se je nastopajočim pridružil tolkalecRok Škarabot. Prva gostja večera Severa Gjurin se je zapela skladbo Obsedela sva sama s predzadnje plošče Mesta železniških postaj. Severa je s svojo izvedbo dokazala, da je brez dvoma eno največjih imen, ki prihaja na slovensko glasbeno sceno. Kasneje se ji je na odru pridružil Marko in skupaj sta odpela uspešnico Skozi leta. Sledili sta skladbi Ona nosi uniformu s prvega albuma Avtomobilov Mesec je opet pun (1984)in Prljavi jezik z druge plošče Dugo topljo leto, ki je izšla leto kasneje. To so bili časi ko so Avtomobili uspešno vozili po odrih nekdanjih jugoslovanskih republikah. Če se spomnimo - leta 1984 so zmagali na festivalu Omladina v Subotici.

Rok Golob je bil drugi gost večera; predstavil se je kot električni violinist in sodeloval pri skladbah Navaden dan, Argentina in Hvala za pisma. Po skladbi Netopir, tudi ta prihaja z novega albuma, sta na oder prišla tretja gosta - duet Pliš in zapela pesem Midva.

Koncert se je že pošteno prevesil v drugo polovico, ko je na oder prikorakal ljubljanski raper Zlatko in odpel staro pesem Cene rastejo ter ji dodal moderni prizvok. Sledile so še štiri skladbe April, Enkrat v življenju,Enakonočje ter naslovna tema novega albuma Pozna pomlad. Tako se je sklenil uradni del koncerta, ki sta ga snemala nacionalna televizija in nacionalni radio, v živo prenašal pa Radio Koper. Bučni aplavz je potrdil, da imajo Avtomobili veliko svojih ljubiteljev tudi v slovenski metropoli. Sledil je prvi bis, uspešnici Gospodar in V mrzlih dvoranah. Navdušenje je bilo popolno.

A kljub glasnemu spodbujanju gledalcev se je zdelo, da je koncert potekal rutinsko, in kakšnega presežka praznični koncert v Cankarjevem domu ni ponudil. Če je bil to res praznični nastop, potem z gotovostjo lahko rečemo, da večer ni uspel v celoti. Glavni akterji so namreč pozabili na prijatelje, s katerimi je skupina dosegla največje uspehe: bobnarja Lucijana Kodermaca, kitarista Alana Jakina, altsaksofonista Mitjo Mokrina, kitarista Romana Nussdorferja in bobnarja Valterja Simončič. Prav tako se niso spomnili na producente Tomaža Domicelja, Mira Tomassinija, Ljuba Sedlarja.

Škoda: že sama pozabljena imena dajejo namreč odlično idejo za prijeten večer. “Dvosed” Avtomobili se je proti jutri odpeljal proti Novi Gorici, spomin na stare prijatelje in odlično glasbo skupine pa je obvisel nekje v zraku. ZVONE TOMAC


Najbolj brano