Sinovi sonca na modni brvi

Gledališki spektakel Krojači sveta - Funeral Fashion Show je pripravljen na uprizoritev, zvezde so zbrane na kupu, premieri bosta jutri in v četrtek v Mariboru. Gre za visokoproračunsko modno revijo nesmrtnih ikon zahodne civilizacije, koprodukcijo Evropske prestolnice kulture in novogoriškega SNG.

Iztok Mlakar v predstavi nastopi tudi v vlogi Charlija Chaplina Foto: Jernej Humar
Iztok Mlakar v predstavi nastopi tudi v vlogi Charlija Chaplina Foto: Jernej Humar

NOVA GORICA, MARIBOR> V Novi Gorici smo jo lahko videli na javni vaji v soboto zvečer, novogoriška premiera pa bo šele oktobra.

Avtorji tega gledališkega spektakla, ki je nastajal pod režijsko taktirko Dušana Jovanovića, so trije, ob režiserju še novinarka Vesna Milek in profesorica antičnih študij Svetlana Slapšak. Tri leta so menda pretresali vsebino, preizpraševali klišeje, vzpostavljali kontekste ... in naposled se je izkristalizirala modna revija mrtvih.

Pred gledalcem se po modni brvi sprehodijo sinovi sonca in hčere vetra: Aleksander Veliki (Radoš Bolčina), Kleopatra (Marjuta Slamič), Mao Zedong (Jože Horvat), Leonardo da Vinci (Blaž Valič), Elizabeta I. (Miha Nemec), Ludvik XIV. (Peter Harl), Pele (Michal Rynia, k.g.), Frida Kahlo (Arna Hadžialjević), Napoleon Bonaparte (Gorazd Jakomini), Charlie Chaplin (Iztok Mlakar), Coco Chanel (Medea Novak), Josip Broz Tito (Milan Vodopivec), Ernesto Che Guevara (Kristijan Guček), Marilyn Monroe (Helena Peršuh), Maria Antoaneta (Vesna Vončina), Beli zajec in Karl Lagerfed (Ivo Barišič), Alica (Nia Modic, k.g.) in Michael Jackson (Nastja Bremec, k.g.).

Maškarada naše civilizacije

Pred dnevi razrešena umetniška vodja Ira Ratej je na včerajšnjo tiskovno konferenco poslala naslednjo izjavo: “Počaščena sem, da sem lahko v dveh letih in osmih mesecih delila trenutke ustvarjalne moči s toliko talentiranimi posamezniki od najmlajših do najstarejših. Hvaležna sem prav vsakemu izmed njih in ni časa, da bi jih vse naštela. Svoje umetniško vodenje sem začela z režijo Dušana Jovanovića in z njo tudi zaključujem. Ne po svoji volji, seveda. Ampak naj se zgodi, kar se mora zgoditi. Ko te pahnejo na dno, pot od tam vodi vedno samo navzgor. Za to izkušnjo pa se od srca zahvaljujem tudi direktorju SNG Nova Gorica in njegovim sodelavcem.”

Predstava, pardon spektakel, katerega rdečo nit ima v rokah nenadkriljiva in senzualna Anna Facchini kot pevka, parirata pa ji ceremoniarja Iztok Mlakarin Kristijan Guček, je nekakšen priročnik velikih izjav (npr. “Država sem jaz”) ali pa malih “petegolec” (“... gojil je šparglje, svojo najljubšo jed”) velikih vladarjev in vladark, revolucionarjev in revolucionark ter genijev zgodovine. Je potovanje skozi človeštvo, je maškarada naše civilizacije, ki nas želi spomniti, da sta preteklost in prihodnost tukaj in zdaj. Da je vse od veke vekov enako in se v krogu vrača. Zato se časi v njej mešajo, nekdaj izrečeno s časom zadobiva drugačen odtenek.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru je Dušan Jovanović spomnil na predstavo Žrtve mode bum bum!, ki jo je pred 40 leti skupaj z Meto Hočevar, (kot scenografka sodeluje tudi pri Krojačih sveta), postavil na oder Slovenskega mladinskega gledališča. Njuna “modna revija uniform” velja za prvo tematsko odrsko obdelavo mode v navezavi s politiko. A Krojači sveta niso njeno nadaljevanje, zatrjuje Jovanović, pač pa nova interpretacija s perspektive današnjega časa. Režiser je prepričan, da politika kroji modo, pri tem pa izpostavi revolucionarni princip: napredek sprožajo revolucionarji na različnih področjih. Zato tudi tak nabor zgodovinskih ikon, ki pa vključi tudi tiste, ki jih je mehanizem odnesel, to so denimo Michael Jackson, Marilyn Monroe in Maria Antoaneta. Pod kostumografijo se podpisujeta Jelena in Svetlana Proković (JSP), avtor glasbe je Drago Ivanuša, scenografija, ki še poudarja odrske ikone, je delo Mete Hočevar, svetlobo je oblikoval Samo Oblokar, oblikovalca gibasta Nastja Bremec in Michal Rynia, oblikovalka maske in pokrival Ana Lazovski, lektor Srečko Fišer, dramaturginja in producentka Klavdija Zupan.

Trnova pot do premiere

Predstava je bila zasnovana za časa umetniške vodje Ire Ratej, ki je potek nastajanja takole komentirala: “Ko smo se pred približno letom dni povezali z Evropsko prestolnico kulture - mestom Maribor in SNG Dramo Maribor, se je začela trnova pot do premiere. Pretresi, dvomi, zavrnitve, negotovosti in zakulisne drame, ki so spremljale rojstvo Krojačev sveta, bi sežete v skupnem trajanju stokrat presegle čas trajanja te uprizoritve. Zagotovo pa ne bi bile tako fascinantne.”

O zapletenem produkcijskem procesu, ko se je vseskozi spreminjal finančni načrt, je včeraj spregovorila tudi producentka Klavdija Zupan. S tem, ko je poudarila triletni produkcijski čas projekta, je hkrati želela povedati, da je to pri tako velikih projektih običajno, a da politika tega ne upošteva in s tem prekinja proces ustvarjanja.

Zvezde so torej zbrane, predstava, ki vključuje skupaj okoli 100 ljudi in za katero je Evropska prestolnica kulture Maribor prispevala 99.000 evrov, novogoriški SNG pa 50.000 evrov plus domače kapacitete, se lahko začne. KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano