Silence za začetek četrte sezone Kina Šiška

Center urbane kulture Kino Šiška je uradni vstop v četrto sezono delovanja zaupal eni najbolj opaznih slovenskih glasbenih zasedb, duu Silence. V Katedrali bo nocoj ob 21. uri ljubljanskemu občinstvu premierno predstavil sveži album Musical Accompaniment for the End of the World.

Center urbane kulture Kino Šiška je uradni vstop v četrto sezono delovanja zaupal eni najbolj opaznih slovenskih glasbenih zasedb, duu Silence Foto: Jože Suhadolnik
Center urbane kulture Kino Šiška je uradni vstop v četrto sezono delovanja zaupal eni najbolj opaznih slovenskih glasbenih zasedb, duu Silence Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA> Duetu Silence je tokrat uspelo z vsako noto in verzom, ogoljenim le na prvinskost dveh klavirjev, sintetizatorja in vokala, ustvariti godbo za srce in duh. Pravzaprav mu je uspelo opevati zgodbe srca in duha “v glasbeni spremljavi konca sveta” in usmeriti poslušalčev vsakdan. To uspe le redkim, je ob novem albumu, ki vsebuje deset skladb, je za portal MMC RTV SLO zapisal Miroslav Akrapovič.

Silence sestavljata Primož Hladnik in Boris Benko. Pod tem imenom sta doslej izdala štiri albume in dvojno ploščo, podpisala pa sta tudi glasbo za približno 30 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav ter film SlovenkaDamjana Kozoleta. Tudi njuna gledališka glasba je izšla na štirih zgoščenkah.

Marina Abramović in ljubitelji koles

Kino Šiška je za začetek nove sezone predvidel več dogodkov. Že v četrtek je pripravil slovensko premiero dokumentarca o začetnici performansa Marini AbramovićThe Artist is Present, v soboto, 22. septembra, pa bo uvodne prireditve sklenil v kolesarskem duhu s premiero dokumentarnega filma Cycle me home.

V Kino Šiška prihaja tudi nova diva Davida Lyncha

Kot obljubljajo snovalci, bo jesenski glasbeni program v Kinu Šiška zelo bogat. Za ljubitelje kitarske glasbe 6. oktobra najavljajo britanske post-punk legende The Wedding Present. Z mističnim kabarejskim rockom se bo 12. oktobra predstavila nova diva Davida Lyncha Crysta Bell, 14. oktobra velikani gothic metala Paradise Lost, 18. oktobra pa Pero Lovšin z novim albumom Za spremembo.

14. novembra bodo postrockerji zatresli šišensko katedralo

Nato bodo Šiško 25. oktobra obiskali nemški heavy metalci Accept, 30. oktobra pa newyorški indie rockerji The Pains Of Being Pure At Heart. Post-rock skupini Godspeed You! Black Emperor in Diry Three bosta 14. novembra poskrbeli za ekskluzivni dvojni koncert, v goste bo prišel tudi Mark Lanegan, sredi decembra pa se bo vrnil kabaret londonskih posebnežev The Tiger Lilies.

Ljubiteljem jazza pripravljajo dva velika dogodka: 11. oktobra z bobnarsko legendo Jackom DeJohnettom ter 21. novembra, ko se bosta vrnila Jan Garbarek in Trilok Gurtu. Na programu so med drugim tudi vzhajajoče zvezde nemškega jazz-popa Schneeweisse & Rosenrot, nizozemska elektro-funk-downbeat skupina Kraak & Smaak in Dunajčani Sofa Surfers.

Tudi na neglasbenem področju bo nova sezona programsko sveža. Ob vstopu v četrto leto delovanja bodo na nekdanji upravni enoti občine Šiška odprli novo fotografsko razstavo Črno-beli svet, so sporočili iz zavoda.

V minuli sezoni je skoraj 320 dogodkov, ki so jih pripravili v centru, obiskalo 66.000 obiskovalcev. Od začetka delovanja septembra 2009 se je v Šiški zvrstilo skoraj 800 dogodkov, ki jih je obiskalo več kot 190.000 ljudi. S svojim programom so prepričali tudi revijo Stop, ki je kolektivu letos podelila viktorja za posebne dosežke.

STA


Najbolj brano